Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ontzagwekkende fjorden

(Contrast II; zie mijn beschouwing van 24-02-15)

Op een afstand van ruim 200 kilometer van de Noordkaap, in het land van contrasten; hoge bergen, imposante, dus indrukwekkende fjorden, dichtbegroeide bossen, massieve gletsjers en uitgestrekte hoogvlakten, ligt Alta.

De rotskunst van dit communicatiecentrum in de provincie Finnmark heeft wereldfaam. Rondom de Altafjord gelegen, kent deze streek enorme bosgebieden. Zich uitstrekkend langs het zuiden van de fjord, bevindt het grootste deel van de bevolking zich in de stad Alta. Met rond de 18.000 inwoners een bescheiden stadje dat door 'bergkunst' haar roem heeft verkregen. Ook de grotten in het Franse Lascaux en het Spaanse Altamira zijn van de meest prachtige tekeningen voorzien.

Rotskunst is een vorm van taal; een symbooltaal waarmee men zich allegorisch uitdrukte en zinnebeeldig uitte. Enkele tientallen millennia terug profileerde men zich op deze wijze, terwijl het eerste spijkerschrift op kleitablet zich ruim 5000 jaar geleden in Irak liet ontdekken. In dit tweestromenland van zowel de Eufraat als de Tigris was men op dat moment veel verder dan wij hier in Europa. Terwijl zij reeds in spijkerschrift communiceerden werd hier al tekenend geprobeerd iets te verhelderen en duidelijk te krijgen.

De auteur Kader Abdolah heeft naar aanleiding van deze manier van communiceren de roman SPIJKERSCHRIFT het licht doen laten zien. Dit boek uit 2000, met autobiografische achtergrond, verhaalt over Aga Akbar, de doofstomme vader van Ismaiel, die in de loop van zijn leven in een eigen ontworpen spijkerschrift een boek heeft geschreven. 'Het meest overtuigende boek van een auteur die zich een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur heeft verworven', aldus dagblad Trouw.

Hetzelfde, maar dan in een andere discipline, geldt voor regisseur en directeur Pierre Audi. Net als Libanees journalist en schrijver Amin Maalouf in Beiroet ter wereld gekomen. De een na de ander, kunstenaars die hun misschien wel aangeschoten vleugels hebben uitgeslagen om hun talent mondiaal te profileren.

Startend met een tabula rasa, een onbeschreven blad, blijft hij naar eigen zeggen zoveel mogelijk onder de radar. 'GRENZELOZE NIEUWSGIERIGHEID HOUDT ONZE GEESTEN PERMANENT SCHERP'. Een mening van Audi die ik volledig onderschrijf. Gezonde nieuwsgierigheid doet eventuele dreigende vertroebeling van die geest teniet. Helderheid van meer geesten zou onze wereld een stabieler verblijf in het heelal garanderen...!

Evenwichtiger met reden.


Noorwegen, begin van de zomer, 2000

Schrijver: Annejan Kuperus, 14 juni 2015


Geplaatst in de categorie: kunst

4.5 met 2 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)