Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sublime - Badfish

Sublime was een Amerikaanse rockband uit Long Beach, Californië, opgericht in 1988. De zanger/gitarist was Bradley Nowell, de bassist Eric Wilson en de drummer Bud Gaigh. De Dalmatische hond Lou Dog van Bradley was de mascotte van de band en liep vaak op het podium tijdens optredens.

Eric en Bud waren jeugdvrienden en Eric's vader Billy leerde Bud muziek lezen en drummen. Eric en Bud vormden samen met Michael Happoldt de punkband The Juice Bros, toen ze op de middelbare school zaten, Bradley, die op de Universiteit van Californië had gezeten, kwam bij de band en hij introduceerde reggae en ska. Dat hij had tijdens een reis met zijn vader naar de Maagdeneilanden ontdekt.

Op 4 juli 1988 was hun eerste optreden in een kleine club. Veel podia weigerden hen te boeken. Ze hadden hun eigen muzieklabel Skunk Records. Ze speelden op feesten en in kleine clubs, samen met bands als No Doubt, Skeletones en Chimneys.

In februari 1990 ontfermde Bradley zich over een misbruikte, Dalmatische asielpuppy, die hij Louie noemde, naar zijn opa. Lou Dog hield veel van Bradley en andersom. Hun vaste club was Toe Jam. Eind 1990 liet de muziekstudent Michael Happoldt hen een album opnemen in de studio van zijn school. Dit gebeurde van middernacht tot zeven uur 's ochtends en leverde de tape 'Jah Won't Pay the Bills' op, wat tot een groot publiek in Californië leidde. Ze deden live shows en in juni 1992 verscheen het debuutalbum '40oz. to Freedom', één van de best verkochte, onafhankelijk uitgebrachte albums aller tijden, met de muziekstijlen ska, rocksteady, roots reggae, dub, hardcore punk en hip hop.

40oz. to Freedom is in het geheim opgenomen in de studio's van de California State University, van half tien 's avonds tot vijf uur 's ochtends, zonder dat de bewakers hen betrapten. Die studio-tijd was wel 30.000 dollars waard. Het album bevat zes covers, o.a. 'Smoke Two Joints' van The Toyes en 'Scarlet Begonias' van The Grateful Dead. Eigen nummers waren o.a.: 'Badfish', met een kleurrijke video, 'Let's Go Get Stoned', 'Do not Push' en 'Date Rape/Rawhide'. 'Legalize It' is een fantastisch lied over het legaliseren van marihuana. Bradley haalt zeer hoge tonen. 'Even my dog smokes it!', zingt hij en hij kan er sneller door denken.

In juni 1994 kregen ze een platencontract bij het label Gasoline Alley van MCA Records, gegeven door Jon Phillips, die later hun manager werd. Op 1 maart 1994 verscheen het tweede album 'Robbin 'the Hood', terwijl Bradley op het hoogtepunt van zijn heroïneverslaving zat, waarnaar hij veel verwees, vooral in het lied 'Pool Shark'. Eens zal hij het gevecht verliezen. 'Saw Red' is een duet met zijn oude vriendin Gwen Stefani. Het album flopte commercieel en er kwam geen single van uit. Het drugsgebruik van de heren leidde tot spanningen met het tourmanagement. Bud werd vele keren gearresteerd vanwege marihuana-bezit. Lou Dog beet de dochter van een platenbaas, terwijl de heren backstage feest vierden.

Hun ritme was: laat wakker worden, drinken, meer drinken, spelen en dan nog veel meer drinken. Lou Dog beet enkele dansende fans. Dat werd iets te gek. Na de Warped Tour en de Three Ring Circus Tour werkten ze vanaf februari 1996 aan hun derde, titelloze album, wat ze voltooiden. Op 18 mei 1996 trouwde Bradley met Troy Dendekker, met wie hij samen een zoon had gekregen, Jakob James. Ze deden de SnoCore Tour en hun laatste live show was in Petaluma. De volgende dag, op 25 mei 1996, overleed Bradley in een motel in San Francisco door een overdosis heroïne. Hij werd achtentwintig jaar. Bud heeft hem gevonden. Lou Dog lag jankend naast hem. Zijn as werd over zijn favoriete surfplek in Surfside verspreid. Sublime werd meteen ontbonden.
Michael verzorgde Lou Dog, die op 17 september 2001 overleed.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=rmadSGJCzo8

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)