Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kiesza - Hideaway

Kiesa Rae Ellestad is geboren op 16 januari 1989 in Calgary, Canada. Haar artiestennaam is Kiesza. Via haar vader is ze van Noorse afkomst. Naar opa woonde in Fagernes.
Ze deed aan tap en jazz dansen en aan theater. Ze is opgeleid als een ballerina, maar op haar vijftiende kreeg ze een knieblessure, waardoor ze moest stoppen met ballet.

Op haar zestiende was ze lid van de Sail and Life Training Society en een jaar later ging ze samen met haar broer bij de reservetroepen van de Royal Canadian Navy als Naval Communicator. Tijdens het zingen met de bemanning van de marine leerde ze zichzelf gitaar spelen. Ze werd bijna als sluipschutter aangenomen. Ze deed mee met de Miss Universe Canada verkiezing.

Door haar tijd bij de marine was ze gemotiveerd om in 2008 4500 CD's te schenken aan de Canadese troepen in Afghanistan.
Op haar achttiende gingen haar ouders scheiden, waarover ze haar eerste lied schreef om haar gevoelens te verwerken. In datzelfde jaar werd een lied van haar op de radio uitgezonden.

Kiesza stamt af van Schotse krijgers, die samen met koning Robert the Bruce in de Slag van Bannockburn vochten. Haar andere opa was van Schotse afkomst en hij behoorde tot de zwarte Douglases Clan. De gastheer van CKUA Folk Routes Tom Coxworth liet haar live zingen in zijn radioshow. Kort daarna ging ze naar het Selkirk College in Nelson, BC, waar ze keyboard, zang en gitaar studeerde. Via een beurs ging ze naar het Berklee College of Music in Boston en daarna ging ze in 2010 naar New York City om haar muzikale carrière voort te zetten.

Ze begon als een folkzangeres, maar dat veranderde in een snellere manier van muziek maken, mede doordat ze met de producer Rami Samir Afuni samenwerkte. Tijdens de Dag van Canada vieringen speelde ze op Trafalgar Square in Londen voor 30.000 mensen.
In 2012 verscheen haar eerste single 'Oops', over een echtpaar, dat onbeschermde seks had. Dit popnummer was bedoeld als een grap. Ze schreef songs voor de Noorse bands Triggerfinger en Donkeyboy, Rihanna, Kylie Minogue en Icona Pop.

In februari 2014 verscheen haar videoclip bij haar technopop single 'Hideaway', die bij de indie label Lokal Legend verscheen. Je ziet haar lopen en dansen door de N 12th Street in Brooklyn, NYC.
John Gentile van 'Rolling Stone' noemde haar stijl indrukwekkend. Ik noem het fenomenaal. Net voor de opname van de videoclip had ze een rib gebroken, wat het extra verbazingwekkend maakt. In minder dan drie dagen leerde ze vijf compleet nieuwe dansstijlen voor de videoclip. Tijdens de opname maskeert ze de pijn van haar ribbreuk. De video is gefilmd door haar broer Blayre Ellestad. Vanwege de gebroken rib moest ze daarna een maand uitrusten.

'Hideaway' stond op nummer één in Engeland, België en Nederland. Annie Mac draaide het veel op BBC Radio 1.
Oktober 2014 verscheen Kiesza's debuutalbum 'Sound of a Woman', met o.a. 'What Is Love', een cover van Haddaway, 'Giant in My Heart', 'No Enemiesz', 'So Deep', 'Vietnam' en natuurlijk het weergaloze 'Hideaway'.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=3EeIdK8AuWs

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)