Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alice in Chains - Junkhead

Alice in Chains was/is een metal- en grungeband, die in 1987 in Seattle is opgericht door de songwriter/gitarist Jerry Cantrell en de zanger Layne Staley, op 22 augustus 1967 in Kirkland geboren. Op zijn zevende zijn zijn ouders gescheiden. Zijn vader was aan de drugs verslaafd en hij verdween vijftien jaar uit het leven van Layne. Layne raakte ook zelf aan de drugs verslaafd, mede door zijn vader en de scheiding. Hij leed aan een chronische depressie.

Verder bestond de band uit de drummer Sean Kinney en de bassist Mike Starr. In juli 1990 verscheen de EP 'We Die Young' bij Columbia Records. Op 21 augustus 1990 verscheen het debuutalbum 'Facelift', geproduceerd door Dave Jerden. Sean drumde op dit album met een gebroken hand, die hij steeds in een emmer met ijs doopte. Layne was stoned, toen hij 'Man in the Box' schreef. Jerry schreef 'Sunshine' voor zijn overleden moeder. Ook met 'Sea of Sorrow' en 'Bleed the Freak'. Ze stonden in het voorprogramma van Iggy Pop, Van Halen, Poison, Extreme, Anthrax, Megadeth en Slayer.

Op 4 januari 1992 verscheen de EP 'Sap', met de hit 'Got Me Wrong'. De gastartiesten waren Ann Wilson, Mark Arm en Chris Cornell. Op 29 september verscheen het tweede album 'Dirt', met nummers over depressie, woede, anti-sociaal gedrag, drugsgebruik, vooral heroïne, oorlog en dood. Zes songs gaan over drugsverslaving. Layne was na een afkickkliniek snel weer aan de heroïne en marihuana gegaan. In totaal zat hij dertien keer in een afkickkliniek. En hij gebruikte oxycodon tegen zijn rugpijn. 'Down in a Hole' en 'Angry Chair' is onder invloed van heroïne gezongen. Ze rookten marihuana in de opname-studio.

Layne gebruikte openlijk heroïne. Sean en Mike Starr waren zware alcoholisten en Jerry kampte met het overlijden van zijn moeder en zijn vriend, de zanger/muzikant Andrew Wood, die door een overdosis heroïne overleed. Hij werd 24 jaar. Het nummer 'Would?' gaat over Wood en andere zangers, die door de drugs zijn overleden. 'Sickman', 'God Smack' en 'Junkhead' gaan specifiek over heroïne en de nare gevolgen daarvan. Layne schreef niet over de drugs om ze te verheerlijken en hij had later spijt over de lyrische inhoud van enkele songs. Op schaarse momenten van ontnuchtering. Mike Starr werd ontslagen om zijn ontluikende drugsverslaving en hij werd in 1993 vervangen door Mike Inez.

Op 25 januari 1994 verscheen de EP 'Jar of Flies', met 'I Stay Away', 'No Excuses' en 'Do not Follow'. Layne ging daarna naar een afkickkliniek, maar tijdens de zomertournee in 1994 begon hij weer met de heroïne. In 1995 was Layne de leadzanger van de grunge-band Mad Season, die één album heeft uitgebracht, 'Above', met 'I Don't Know Anything', 'River of Deceit' en 'Long Gone Day'. Op 7 november 1995 verscheen het derde album 'Alice in Chains', met songs over depressie, isolatie, drugsgebruik, boosheid en dood. Met 'Grind', 'Heaven Beside You', 'Again' en 'Over Now'.

Op 3 juli 1996 werd Layne na een optreden met een overdosis heroïne gevonden en naar een ziekenhuis gebracht. De band was zo goed als uit elkaar. Layne werd een kluizenaar na het overlijden van zijn ex-verloofde Demri Parrott door infectieuze endocarditis. De drugs maakten zijn leven tot een hel. In 1998 was de band even terug met de songs 'Get Born Again' en 'Died'. Op 5 april 2002 overleed Layne door een overdosis van heroïne en cocaïne. Hij werd 34 jaar. De dag ervoor had hij Mike Starr nog ontmoet en hij zag er erg ziek uit, maar hij verbood Mike 911 te bellen. Mike gaf zichzelf de schuld van zijn overlijden. Mike nam op 8 maart 2011 een overdosis van een voorgeschreven drugs-recept. Hij werd 44 jaar. Ook al ging Alice in Chains verder met een andere bezetting, de echte band bestaat niet meer.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 1 stemmen 96Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)