Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pearl Jam - Yellow Ledbetter

Pearl Jam is een Amerikaanse rockband uit Seattle, opgericht in 1990.
De zanger/gitarist is Eddie Vedder, geboren als Edward Louis Severson op 23 december 1964 in Evanston, Illinois. Zijn vader was de musicus Edward Louis Severson en zijn moeder is Karen Lee Vedder. Hij was één jaar, toen zijn ouders zijn gescheiden. Zijn moeder hertrouwde met de advocaat Peter Mueller en Eddie dacht dat hij zijn vader was.

Eddie verhuisde naar San Diego County en op zijn vijftiende kreeg hij een passie voor muziek, luisterend naar The Who. Enkele jaren later zijn Peter en Karen gescheiden. Eddie bleef bij Peter wonen en hij ontdekte wie zijn echte vader was, die door multiple sclerose was overleden. Zijn slechte relatie met Peter werd nog slechter. Het nummer 'Better Man' gaat hierover.
Hij ging op zichzelf wonen en hij had bijbaantjes. Hij ging tijdens zijn examenjaar aan de San Dieguito High School terug naar zijn familie in Chicago.

Hij werkte als ober en hij behaalde zijn schooldiploma. In 1984 ging hij met zijn vriendin Beth Liebling terug naar San Diego. Hij had diverse jobs en hij nam enkele demo-tapes op. Hij was o.a. lid van de band Indian Style en in 1988 werd hij de zanger van Bad Radio, beïnvloed door Duran Duran, maar door Eddie beïnvloed door de Red Hot Chili Peppers. Via zijn vriend Jack Irons (ex-RHCP) kwam zijn muziek bij Stone Gossard en Jeff Ament terecht, leden van wijlen Mother Love Bone. Ze vormden de band Mookie Blaylock, die in 1991 werd omgedoopt tot Pearl Jam.

Pearl Jam werd één van de succesvolste bands van Seattle en USA Today noemde hen de beste Amerikaanse rockband aller tijden. Eddie was samen met Kurt Cobain een idool voor een hele generatie. In 1994 trouwde Eddie in Rome met zijn jeugdliefde Beth Liebling en in 2000 zijn ze van elkaar gescheiden. Eind 2010 hertrouwde hij met het model Jill McCormick.

De andere bandleden zijn de gitarist Mike McCready, de drummer Matt Cameron (ex-Soundgarden) en de toetsenist Kenneth Gaspar.
Augustus 1991 verscheen het debuutalbum 'Ten' bij Epic Records, het meest verkochte album van Pearl Jam, met de hits 'Alive', 'Even Flow', 'Jeremy' en 'Oceans'.
Het tweede album was 'Vs' en het derde album 'Vitalogy', dat een half jaar na het overlijden van Kurt Cobain verscheen, met 'Better Man', 'Tremor Christ' en 'Nothingman'. De albums 'No Code' en 'Yield' volgden.
Op het zevende album 'Riot Act' reageren ze op de aanslagen van 11 september 2001 en het overlijden van negen fans tijdens hun optreden op het Roskilde Festival in 2000.

In 2009 verscheen het negende album 'Backspacer', met de hitsong 'Just Breathe', die in Nederland populair was en is geïnspireerd door de film 'Into the Wild', over het avontuurlijke en tragische leven van Chris McCandless, waarvoor Eddie in 2007 de soundtrack maakte en voor de song 'Guaranteed' won hij een Golden Globe.
Oktober 2013 verscheen het tiende en tot nu toe laatste album 'Lightning Bolt'.

Mike McCready was verslaafd aan alcohol, drugs en pillen, i.v.m. zijn ziekte van Crohn. Vanaf 1994 gebruikte Eddie nog maar zelden drugs en hij minderde ook met de wijn. Wat roesmiddelen betreft, voldoen ze niet aan de standaardregel voor wilde rockers.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 89Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 juli 2015
Ram Jam is nog van voor de ABBA-tijd en hun rammende 'Black Betty' was inderdaad voer voor de libido's van (jonge)mannen!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 juli 2015
Ik dacht bij de naam 'Jam' aan 'Black Betty', maar dat blijkt 'Ram Jam' te zijn. Iets heel anders. Mooie song deze, uit de titel van je beschouwing.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)