Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Woordenmaniak (Start)

(Roemeense dichteres Linda Maria Baros; geboren 1981)


Hoewel pas 7 jaar oud, publiceerde Linda Maria Baros (Lmb) in een literair tijdschrift te Boekarest in 1988 haar eerste gedicht. Als inmiddels Franstalige dichteres verloochent zij haar Roemeense wortels niet. Dat is opmerkelijk vanwege het feit dat niet alle emigranten daarin slagen. Het gros naar mijn mening overigens wel;

ALS EEN DOOR DE WATEREN VERZWOLGEN CONTINENT

is hiervan een goed voorbeeld. Een gedicht van Lmb waarin haar geboorteland Roemenië expliciet op de voorgrond treedt door slechts twee woorden: Mijn land. Zowel de eerste, vierde als vijfde strofe beginnen met dit bezittelijk voornaamwoord en zelfstandig naamwoord.

MIJN LAND WAS ALS EEN VERZWOLGEN CONTINENT MET MANNEN DIE
ERVAN HOUDEN EN ME, (de poëet Linda Maria Baros), OP ZIJN
Knieën NAM.

Verslonden door, maar zeker onder het juk van de dictatoriale macht van twee despoten, Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena, geleden, bevrijdt Roemenië zich uiteindelijk zelf. Ontsnapt uit de klauwen, de dictatoriale greep van een totalitair regime. Overigens heeft Lmb waarschijnlijk niet direct geleden onder het regime van de Ceausescus, daar zij slechts 8 jaar oud was toen zowel Nicolae als zijn vrouw Elena standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Inmiddels 26 jaar verder in de tijd, in een nieuwe eeuw, heeft Linda Maria Baros haar naam reeds gevestigd...!

(Einde deel I)

Schrijver: Annejan Kuperus, 10 juli 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 134Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 juli 2015
Moet je nou echt meerdere inzendingen aan haar besteden om haar volop in kaart te brengen?
De aanhalingen van haar poëzie zijn nietszeggend en dus niet indrukwekkend. Val me a.u.b. niet meer lastig met haar verzonken rijmelarij, die niet eens rijmt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)