Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Cranberries - Zombie

The Cranberries is een Ierse rockband, die in 1989 in Limerick opgericht is. De band bestaat uit de zangeres Dolores O'Riordan, de gitarist Noel Hogan, de bassist Mike Hogan en de drummer Fergal Lawler.

Dolores Mary Eileen O'Riordan is geboren op 6 september 1971 in Ballybricken. Haar ouders zijn Eileen en Terrance. Terrance zit als gevolg van een motorongeluk in een rolstoel. Dolores is de jongste van zeven kinderen. Ze was getrouwd met Don Burton en ze kregen samen drie kinderen; Taylor, Molly en Dakota Rain. Haar stiefzoon heet Donny. Ze is de rijkste vrouw van Ierland.

De debuut-EP van The Cranberries was 'Uncertain' en verscheen op 28 oktober 1991. Met vier songteksten van Dolores, zoals 'Nothing Left At All'. In maart 1993 verscheen hun debuutalbum 'Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?', met 'Dreams' en 'Linger'. Ze gingen op tournee met de alternatieve rockband Suede en in juli 1994 trouwde Dolores met de tourmanager Don Burton.

Op 3 oktober 1994 verscheen het album 'No Need to Argue', met 'Ode to My Family', 'Ridiculous Thoughts', 'Dreaming My Dreams' en 'Zombie'. Ik kan me niemand voorstellen, die de schoonheid en de geweldige, anti-oorlogs boodschap van 'Zombie' niet inziet. Hier zijn de muziek van The Cranberries en de stem van Dolores op hun best.

Op 30 april 1996 verscheen het album 'To The Faithful Departed', ter nagedachtenis aan de producer Denny Cordell en Joe, de opa van Dolores. Met 'Salvation', 'When You're Gone', 'Free to Decide', 'Joe' en 'I'm Still Remembering'. Op 19 april 1999 verscheen het album 'Bury the Hatchet', met 'Animal Instinct', 'Promises', 'You and Me' en 'Just My Imagination'. De opvallende cover is ontworpen door de graficus Storm Thorgerson.

Op 22 oktober 2001 verscheen het album 'Wake Up and Smell the Coffee', met 'Analyse', 'Time Is Ticking Out' en 'This is the Day'. In september 2003 wilden de bandleden aan hun solo-carrière werken en gingen ze zes jaar uit elkaar. Op 4 mei 2007 verscheen het eerste solo-album van Dolores, 'Are You Listening?', met 'Ordinary Day', 'When We Were Young', 'Angel Fire' en 'Ecstasy', met een indrukwekkende, poëtische tekst. Op 24 augustus 2009 verscheen haar tweede solo-album 'No Baggage', met 'Apple of My Eye', 'Be Careful', 'Throw Your Arms Around Me' en 'Lunatic'.

In januari 2009 zijn de leden van The Cranberries herenigd, tijdens een viering voor Dolores, die beschermvrouw van de University Philosophical Society (Trinity College, Dublin) werd. De band speelde ook nummers van haar solo-albums. Op 22 februari 2012 verscheen het zesde album 'Roses', geproduceerd door Stephen Street, met 'Fire & Soul', 'Schizophrenic Playboys' en 'Astral Projections'.

In oktober 2013 begon Dolores juridische procedures tegen Noel Hogan. Waarom is nog niet bekend. In april 2014 nam Dolores samen met New Yorkse rockband Jetlag nieuwe songs op. Jetlag is opgericht door Olé Koretsky en de voormalige bassist van The Smiths, Andy Rourke. Op 10 november 2014 vloog Dolores van New York naar Ierland. In het vliegtuig heeft ze een stewardess mishandeld en na de landing viel ze een agent aan, die haar wilde arresteren. De stewardess moest naar het ziekenhuis, de agent was niet gewond.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 1 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)