Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Talking Heads - Psycho Killer

Talking Heads was een postpunk- en newwaveband uit New York, opgericht in 1975. De zanger/gitarist was David Byrne, de drummer Chris Frantz, de bassiste Martina Michéle Weymouth en de toetsenist/gitarist Jerry Harrison. Martina is geboren op 22 november 1950 in Coronado en ze is de achterkleindochter van de Bretonse schrijver Anatole Le Braz. Haar vader is US Navy vice Admiral Ralph Weymouth en haar moeder Laura Bouchage. Ze heeft zeven broers en zussen. In 1977 is ze met Chris Frantz getrouwd en ze kregen twee zonen, Robin en Egan.

David Byrne is geboren op 14 mei 1952 in Dumbarton, Schotland. Op zijn tweede emigreerde hij naar Hamilton in Canada. Op zijn negende verhuisde hij naar Baltimore in Amerika. Hij studeerde aan de Rhode Island School of Design, waar hij Chris en Martina ontmoette en met hen de Talking Heads oprichtte. Hij woont en werkt in New York City. Hij was tot 2004 getrouwd met de mode-ontwerpster Adelle Lutz. Hun dochter heet Malu Abeni Valentine. Na zijn scheiding had hij een relatie met de kunst curatrice en de verkoopdirectrice van de Gagosian Gallery Louise Neri en daarna met de kunstenares Cindy Sherman, van 2007 tot 2011.

Op 20 juni 1975 waren de Talking Heads het voorprogramma bij een concert van The Ramones. In februari 1977 verscheen hun debuutsingle 'Love - Building on Fire'. Op 16 september 1977 verscheen het debuutalbum 'Talking Heads: 77', met het unieke en meeslepende 'Psycho Killer'. Op 21 juli 1978 verscheen het tweede album 'More Songs About Buildings and Food', medegeproduceerd door Brian Eno, met 'Stay Hungry', 'The Big Country' en 'Found a Job'. Op 3 augustus 1979 verscheen het derde album 'Fear of Music', met 'Cities', 'Life During Wartime', 'Heaven' en 'Drugs'. In 'Life During Wartime' verwijzen ze naar de populaire, muzikale nachtclubs Mudd Club en CBGB, die niet meer bestaan.

Op 8 oktober 1980 verscheen het vierde album 'Remain in Light', met 'Once in a Lifetime', 'Houses in Motion' en 'Crosseyed and Painless'. Ze gingen op tournee met de multi-instrumentalist Adrian Belew en de toetsenist Bernie Worrell. Chris en Martina begonnen in 1981 ook een succesvolle newwavegroep, genaamd Tom Tom Club en David Byrne maakte samen met Brian Eno het album 'My Life in the Bush of Ghosts'. Op 24 maart 1982 verscheen het live-album 'The Name of This Band is Talking Heads'. Brian Eno verliet hen en werd de producer van U2. Op 31 mei 1983 verscheen het vijfde album 'Speaking in Tongues', met 'Burning Down the House', 'Girlfriend Is Better', 'Slippery People' en 'This Must Be The Place (Naive Melody)'.

Op 24 april 1984 verscheen de concertfilm 'Stop Making Sense', geregisseerd door Jonathan Demme. Ik zag die film op groot scherm in hartje Amersfoort. Op 10 juni 1985 verscheen het zesde album 'Little Creatures', met 'Road to Nowhere'. Op 7 oktober 1986 verscheen het zevende album 'True Stories' en op 15 maart 1988 verscheen het achtste en laatste album 'Naked', met 'Blind', 'Totally Naked' en '(Nothing But) Flowers'. Kort na dit album is de band uit elkaar gegaan, vanwege te grote, muzikale verschillen en onderlinge boosheid. David maakte nog acht solo-albums.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 340Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)