Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uriah Heep - July Morning

Uriah Heep is een Engelse rockband met als originele leden de zanger David Byron, de gitarist Mick Box, de drummer Alex Napier, de bassist Paul Newton en de keyboardbespeler Ken Hensley. De band is in december 1969 opgericht en de bandnaam is vernoemd naar de schurk in de roman 'David Copperfield' van Charles Dickens.

David Byron is als David Garrick geboren op 29 januari 1947 in Epping. Hij zong op negen albums. Ondanks zijn vocale bereik en zijn charisma werd hij in 1976 uit de band gegooid, op verzoek van Ken Hensley, de belangrijkste tekstschrijver. David was een zware alcoholist en hij vertoonde een oplopend grillig gedrag. In 1981 verliet Ken de band en vroegen Mick Box en Trevor Bolden of David terug wilde komen, maar dat weigerde hij. Op 28 februari 1985 overleed David in zijn huis in Berkshire, aan alcohol gerelateerde complicaties, o.a. leverziekten en epileptische aanvallen. Hij werd 38 jaar.

In 1970 verscheen het debuutalbum '...Very 'Eavy...Very 'Umble', met 'Gypsy'. Het was een mix van harde orgel- en gitaarmuziek, koorzang en de theatrale stem van David. In december 1970 verscheen het album 'Salisbury', met de legendarische lovesong 'Lady in Black' en 'Bird of Prey'. In 1971 kwam de bassist Gary Thain bij de band, geboren in Christchurch, Nieuw-Zeeland. In september 1971 verscheen het album 'Look at Yourself', met naast de titelsong 'Shadows of Grief', 'Tears In My Eyes' en het meesterlijke 'July Morning'. Op 19 mei 1972 verscheen het album 'Demons & Wizards', met 'The Wizard' en 'Easy Livin''. In november 1972 verscheen 'The Magician's Birthday', met 'Sweet Lorraine' en 'Blind Eye'.

In april 1973 verscheen 'Uriah Heep Live' en in juni 1974 verscheen 'Wonderworld', met 'Dreams' en 'So Tired'. In 1975 werd de bassist Gary Thain ontslagen en op 8 december 1975 overleed hij in zijn flat in Norwood Green aan een overdosis heroïne. Hij werd 27 jaar. In maart 1975 verscheen David's eerste solo-album 'Take No Prisoners', met 'Man Full of Yesterdays'. In 1978 volgde 'Baby Faced Killer', met 'Heaven or Hell'. In 1984 verscheen zijn laatste solo-album 'That Was Only Yesterday', met slechts drie covers van Gary Wright, Jim Morrison en Marvin Gaye. In juni 1975 verscheen 'Return to Fantasy', met naast het titelnummer 'Prima Donna' en 'Shady Lady'. Mick Box viel van het podium in Louisville, Kentucky, waarbij hij zijn rechterarm brak, maar door middel van drie pijnverdovende injecties per nacht bleef hij bij de tournee.

In juni 1976 verscheen het negende Uriah Heep album 'High and Mighty', het laatste album, waaraan David heeft meegewerkt, met 'One Way or Another', met als leadzangers Ken Hensley en John Wetton en typerend genoeg David tot achtergrondzanger gedegradeerd. Saillant detail: het album werd slecht ontvangen. Wat mij betreft ging Uriah Heep toen ter ziele. In december 1976 verscheen het tiende album 'Firefly', met John Lawton als zanger, net als op de albums 'Innocent Victim' en 'Fallen Angel'. De volgende zangers waren John Sloman, Peter Goalby en Bernie Shaw, nog steeds de huidige zanger. In juni 2014 verscheen het 24-ste album 'Outsider', met de oudgediende, 68-jarige Mick Box nog steeds van de partij.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 863Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)