Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als spiritueel medium van groot belang voor de mensheid

Je bent geboren als Alice Ann La Trobe Bateman op 16 juni 1880 in Manchester, in een rijke, aristocratische familie. Je kreeg een christelijke opvoeding binnen de Anglicaanse Kerk. Op je vijftiende kreeg je bezoek van een lange man met een tulband, die jou vroeg om zelfbeheersing te trainen. Op je 22-ste deed je evangelisch werk bij YMCA en het leger.

In 1907 ontmoette je in India je toekomstige echtgenoot Walter Evans, een anglicaanse priester, met wie je naar Amerika verhuisde. Jullie kregen drie kinderen en na de scheiding met Walter in 1915 had je het zwaar en werkte je in een fabriek. Je ontdekte de Theosofische Vereniging en het werk van Helena Petrovna Blavatsky. Je kreeg al gauw een invloedrijke positie en je verhuisde naar het hoofdkwartier in Krotona, Hollywood.

Je was redactrice van het tijdschrift 'The Messenger' en lid van de Krotona-commissie. In 1919 werd Foster Bailey de Nationale secretaris van de Theosofische Vereniging en verbrak jij jouw banden met de Theosofische Vereniging. In 1921 hertrouwde jij met Foster Bailey. Je publiceerde een paar hoofdstukken van jouw eerste boek 'Initiatie, Mens en Solar'. Het meeste van jouw schrijfwerk is telepatisch gedicteerd aan jou door een meester van wijsheid, de Tibetaanse Djwhal Khul, ook de belangrijkste auteur achter 'De Geheime Leer' van Blavatsky.

Je schreef van 1919 tot 1949. De mensheid wordt geleid naar de oprichting van goodwill en de juiste, menselijke verhoudingen, wat ter voorbereiding van de terugkeer van Christus is. Volgens Elizabeth Clare Prophet was Djwhal Khul in één van zijn vorige incarnaties de Wijze Caspar, die Jezus goud gaf. Hoewel de geschriften van jou afwijken van de orthodoxe theosofie van Blavatsky, hebben ze er veel gemeen mee. Foster en jij wilden meer macht hebben, maar de presidente van de T.V., Annie Besant, heeft jullie uit de organisatie verbannen, ook omdat ze de ingevingen van jou niet vertrouwde.

Vanaf 1922 verscheen het kwartaaltijdschrift van de esoterische filosofie 'The Beacon' en de uitgeverij van Foster en jou heet Lucis Publishing Co. In 1923 stichtte jij met de hulp van Foster de Arcane School, die nog steeds schriftelijke cursussen op basis van jouw geschriften geeft. Groepjes van drie mensen komen dagelijks bijeen om te studeren en te mediteren, waarbij zij goddelijke energie ontvangen, wat aan de mensheid wordt doorgegeven en wat het spiritueel bewustzijn verhoogt. Zij willen de Hiërarchie van de Meesters bereiken, onder leiding van de Christus/het Christuslicht. Blavatsky vond dat iedereen dat individueel kon bereiken en dat ben ik met haar eens.

Jouw spiritueel schrijfwerk heeft overlappingen met de New Age beweging en het neopaganisme. Je beïnvloedde de mystieke lerares Judy Zebra Knight, de klinisch psycholoog Helen Cohn Schucman van 'Een Cursus in Wonderen', en Elizabeth Clare Prophet, die tijdens mijn kloostertijd een lezing in Alkmaar verzorgde. Ik zag de aankondigingsposter. Gemiste kans. De channelers Violet Starre en Moriah Marston hadden ook contact met Djwhal Khul. Jij beïnvloedde ook de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli, de oprichter van de Psychosynthese. Verder had je invloed op UFO-groeperingen en de Orde van de Zonnetempel, een occult genootschap, gebaseerd op het bestaan en de idealen van de Tempeliers.

Op drie albums van Todd Rundgren wordt duidelijk gebruik gemaakt van de inzichten van jou. Van Morrison is ook door jou beïnvloed, o.a. op zijn albums 'Beautiful Vision' en 'A Sense of Wonder', met overigens ook 'Tore down a la Rimbaud'. Jij leerde een vorm van universele spiritualiteit, want alle religies zijn afkomstig van dezelfde spirituele bron. Jouw mantra De Grote Aanroep is een oproep voor de Christusgeest om terug te keren naar de aarde. Jij overleed op 15 december 1949 in New York City en je werd negenenzestig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juli 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 432Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
26 juli 2015
Ik ben het met jou en Blavatsky eens dat ieder individueel verlicht kan worden. Het is altijd weer interessant om te lezen hoe mensen proberen zich te verenigen als het om geloof gaat. Voor mij is het iets dat puur van binnenuit komt, dat niet opgelegd kan worden door welke theorie ook van buiten, waardoor ik me ook niet lid voel van welke religie ook, of misschien een beetje lid van allemaal, een eclectische new age pagan, huis-, tuin- en keukenheks, en whatever ander etiketje plakken wil. Mijn geloof wordt alleen door mij beleden, en door vele anderen wellicht iets dat er soms een beetje op lijkt, maar dan weer anders.

Mooi hoe je via de theosofie bij muziek en uiteindelijk Rimbaud komt.
Hoe alles met elkaar verbonden is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)