Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Me Tarzan, me Jane met zware borderline

(voor Lupe Vélez (1908 - 1944))

Je bent geboren als Maria Guadalupe Villalobos Vélez op 18 juli 1908 in San Luis Potosi, Mexico. Je vader Jacobo Villalobos Reyes was een kolonel in het leger van de dictator Porfirio Diaz en je moeder Josefina Vélez was een operazangeres en/of vaudeville zangeres. Je zussen waren Reyna, Mercedes en Josefina. Je broer was Emigdio. Je woonde in een groot huis met bedienden.

Op je dertiende ging je studeren aan Our Lady of the Lake in San Antonio, Texas. Daar leerde je Engels en dansen. Nadat je van school was verwijderd, omdat je vader voor Diaz vocht, keerde je naar Mexico-Stad terug. Om je familie te helpen, werd je magazijnbediende. Begin 1920 startte je in Mexicaanse revues, wat je vader minderwaardig vond en dus koos je als artiestennaam de achternaam van je moeder. Je eerste revue was van María Conesa, waarin je 'Oh Charly, My Boy' zong en de shimmy danste. In 1925 speelde je in de revue 'Mexicaanse Rataplan' en je zang en dans maakten je populair. Je was ëén van de best betaalde vaudeville performers. Omdat je manager je weigerde om meer te betalen, verliet je de revue.

Je kwam bij Teatro Lirico terecht, waar je drie keer je oude salaris kreeg. Je pittige en vluchtige karakter zorgde voor vetes met artiesten als Celia Padila, Delia Magaña, Dolores del Rio, Marlene Dietrich, Jetta Goudal, Lilyan Tashman, Libby Holman en Celia Montalván. De podiumdirecteur Richard Bennett lokte je naar Los Angeles, waar je in het toneelstuk 'The Dove' speelde. Je ontmoette de komiek Fanny Brice, die je danscarrière bevorderde en je had sexaffaires met de acteurs Tom Mix, Charlie Chaplin en Clark Gable. Als actrice debuteerde je in 1927 in de korte komedie 'Sailers, Beware!', met Stan Laurel en Oliver Hardy in de hoofdrollen. Je speelde ook in 'What Women Did For Me' en in 'The Gaucho', met Douglas Fairbanks.

Je kreeg steeds meer hoofdrollen en in 1927 speelde je in 'Wolf Song', naast Gary Cooper, met wie je twee jaar een turbulente relatie had. Je hebt hem fysiek aangevallen en terwijl Gary op de trein stapte om van jou bij te komen, schoot je met een pistool op hem. Je had een korte relatie met de acteur John Gilbert, die op zijn 38-ste overleed door een hartaanval, veroorzaakt door zijn zware alcoholisme. In New York ontmoette je dé Tarzan-acteur Johnny Weissmuller en op 8 oktober 1933 ben je in Las Vegas met hem getrouwd. In 1934 speelde je in 'Hollywood Party', opnieuw met Laurel en Hardy. Ook in de relatie met Johnny was er sprake van huiselijk geweld en openbare gevechten. Jij trakteerde Johnny op krassen, kneuzingen en zuigzoenen tijdens gevechten en vrijages. Je wilde drie keer van hem scheiden, vanwege wreedheden, en in augustus 1939 is dat gelukt.

Je had ook een sexaffaire met Errol Flynn. Eind 1940 kreeg je een relatie met de acteur Guinn Williams en in het najaar van 1941 met de auteur Erich Maria Remarque, die je hebt geslagen met je schoen. Daarna had je relaties met de boksers Jack Johnson en Jack Dempsey. In 1943 kreeg je een sexaffaire met de acteur Arturo de Córdova, die met de actrice Enna Arana getrouwd was, met wie hij vier kinderen had. Begin 1944 stopte je met Arturo, omdat zijn vrouw niet van hem wilde scheiden.

Je kreeg een relatie met de jonge, Oostenrijkse acteur Harald Maresch en in september 1944 ontdekte je dat je zwanger was van hem. Op 11 december 1944 schopte je Harald uit je huis en op 14 december 1944 nam je 75 pillen Veronal, die je met cognac inslikte. Je werd zesendertig jaar en je bent begraven in de Panteón Civil de Dolores Cemetery. Je schreef: 'Hoe kon je, Harald, om zo'n grote liefde voor mij en onze baby te faken?'

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 juli 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)