Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Human League - Don't You Want Me

The Human League is een Engelse, elektronische newwave band, die in 1977 in Sheffield is opgericht. De zanger/songwriter is Philip Oakey, op 2 oktober 1955 in Hinckley geboren. De andere, originele leden zijn Philip Adrian Wright, Martyn Ware en Ian Craig Marsh. In juni 1978 verscheen hun eerste single 'Being Boiled'. Op 12 juni 1978 was hun eerste optreden in wat nu Sheffield Hallam University is. Een plaquette herdenkt dit feit.

In september 1978 speelden ze samen met Siouxie and the Banshees. In april 1979 verscheen hun eerste EP 'The Dignity of Labour', een ode aan de Russische kosmonaut Joeri Gagarin. In juni 1979 ondersteunden ze de Europese tournee van Iggy Pop en in juli 1979 verscheen hun eerste single 'I Don't Depend on You' bij Virgin Records. In augustus 1979 verscheen hun debuutalbum 'Reproduction' en in mei 1980 'Travelogue'. Philip en Martyn hadden vaak ruzie en de band splitste.

Philip ontdekte twee jongedames in de Crazy Daisy Nightclub. Hij vond hen unieke dansbewegingen maken, ze droegen perfecte make-up en supervrouwelijke jurken. Het ging om de schoolmeisjes Susan Ann Sulley en Joanne Catherall. Ze zaten beiden op de Frecheville Comprehensive School. Hij vroeg of ze bij zijn band wilden komen en na toestemming van de ouders gebeurde dat. Joanna is geboren op 18 september 1962 en Susan Ann op 22 maart 1963. Beiden in Sheffield. Joanne heeft bruin haar en Susan Ann is blond. Joanne verscheen vaak met zwarte kohl oog make-up en felrode lippenstift. Verder kwam de muzikant Ian Burden erbij. In het begin werd de band bespot en bekogeld met voorwerpen. Toch werden de jongedames volwaardig betaalde bandleden. Ook Jo Callis kwam erbij.

Op 16 oktober 1981 verscheen het derde album 'Dare', met hun grootste hit 'Don't You Want Me', een duet van Philip en Susan Ann. Het gaat over jaloezie en romantische obsessie. Ook met 'Love Action' en 'Open Your Heart'. De dure muziekvideo is gemaakt door de regisseur Steve Barron. 'Dare' is één van de meest invloedrijke popalbums. De video is gefilmd op 35mm film in Slough, Berkshire. De achtergrondzang is van Joanne. Susan had een korte affaire met Philip en ze was een jaar met iemand getrouwd. Joanne had van najaar 1981 tot eind 1990 een relatie met Philip.

In 1984 verscheen 'Hysteria', met 'The Lebanon' en 'Louise'. In 1986 verscheen 'Crash', met de tophit 'Human'. In 1990 verscheen 'Romantic?'. In 1992 werd hun contract met Virgin verbroken. Philip kreeg een depressie en Susan een zenuwinzinking. Joanne wist de band bij elkaar te houden. In 1995 verscheen 'Octopus', met de ballade 'One Man in My Heart', gezongen door Susan. In 1995 trouwde Joanne met de aardige computertechnicus Peter en in 1997 kregen zij samen zoon Elliot. Zij wonen in een buitenwijk van Sheffield.

In 2001 verscheen 'Secrets', met 'All I Ever Wanted' en 'Love Me Madly?'. En in 2011 verscheen het tot nu toe laatste en negende album 'Credo', met 'Night People', 'Breaking the Chains' en 'Egomaniac'. Op 19 april 2011 gaf The Human League een concert in Paradiso, Amsterdam. Ze hadden invloed op o.a. de Pet Shop Boys, George Michael, Victoria Christina Hesketh, Utah Saints en Robbie Williams.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 1.263Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)