Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Falco - Jeanny

Falco is geboren als Johann Hans Hölzel op 19 februari 1957 in Wenen. Hij studeerde aan het conservatorium in Wenen en daarna werd hij bassist in de hardrock-groep Drahdiwaberl, in 1969 door de musicus/componist/anarchist Stefan Weber opgericht. Het was een extreme en obscene band. Tijdens de concerten werd er aan geslachtsgemeenschap gedaan, werd er in modder en etensresten gewoeld en werden politici op bizarre, provocerende wijze gehekeld. Falco was van 1978 tot 1983 bandlid. Andere leden waren o.a. Jazz Gitti, Dana Gillespie en Markus Spiegel. Falco noemde zichzelf Falco, als eerbetoon aan de ski-kampioen Falko Weisplog.

In 1981 verscheen het debuutalbum 'Psychoterror', met 'Ganz Wien', gemaakt door Falco, wat gaat over de drugsscene van Wenen, waar bijna iedereen aan de heroïne was. Dit nummer verscheen ook op het solo-debuutalbum van Falco 'Einzelhaft' uit 1982, net als zijn hit 'Der Kommissar', waarmee hij de eerste, blanke rapper was. Het tweede album van Drahdiwaberl was 'Ronald McMassacre' en in 1983 verscheen 'Werwolfromantik'. Eind 1983 verliet Falco de band.

In 1985 ging hij samenwerken met de broers Rob en Ferdi Bolland en zij schreven 'Rock Me Amadeus' voor hem, een wereldwijde tophit en het stond drie weken op nummer één in de Amerikaanse Billboard-lijst, als eerste, Duitstalige lied sinds de Tweede Wereldoorlog. In 1984 verscheen 'Junge Roemer', met 'Nur Mit Dir' en 'Kann Es Liebe Sein'. In 1985 verscheen 'Falco 3', geproduceerd en medegeschreven door Robert Ponger, met 'Rock Me Amadeus' en 'Jeanny', wat gaat over de mijmeringen van een verliefde stalker. Het is weergaloos mooi en hartstochtelijk gezongen. Het gaat over een jonge vrouw, die al een jaar is verdwenen en nog steeds niet is gevonden. Het verhaal wordt gezongen vanuit het perspectief van de ontvoerder. Het lied is door hysterische zwartkijkers onterecht als de verheerlijking van ontvoering en verkrachting neergezet. Het moet juist louter artistiek beoordeeld worden.

De nieuwslezer Wilhelm Wielen speelt ook een rol in dit wonderschone lied 'Jeanny'. Het lied werd door sommige TV- en radiostations geboycot. Ook Frits Spits weigerde het uit te zenden. Het stond in vele Europese landen op nummer één. In 1986 volgde 'Coming Home (Jeanny Part 2)' en in 2009 verscheen 'The Spirit Never Dies (Jeanny Final)'. In de muziekvideo zitten foto's en videoclips van Falco's vriendin Caroline Perron. Na 'Jeanny' wist Falco geen grote successen meer te behalen.

In 1986 verscheen 'Emotional', met 'Coming Home' en 'The Sound of Musik'. In 1988 verscheen 'Wiener Blut' en in 1990 'Data de Groove'. In 1992 verscheen 'Nachtflug. Falco emigreerde naar de Dominicaanse Republiek en op 6 februari 1998 kreeg hij een auto-ongeluk nabij Puerto Plata, in 1496 gesticht door de broer van Christoffel Columbus, Bartholomeus. Hij reed met zijn jeep tegen een bus. In zijn bloed werd een mix van alcohol, cocaïne en marihuana gevonden. Hij werd veertig jaar en hij is begraven op het Zentralfriedhof in Wenen. De robuuste motorrijders uit de video bij 'Rock Me Amadeus' droegen zijn kist. De coverfoto van 'Nachtflug' is in het groot nagemaakt en staat op zijn graf, maar dan met de linkerarm opgeheven en in een zeis zijn zijn hits gegraveerd. In 2000 verscheen 'Verdammt, wir leben noch!', in 2007 'Hoch wie nie' en in 2009 tenslotte 'The Spirit Never Dies'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 246Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 augustus 2015
Het blijft een verontrustend thema en de slachtoffers zijn altijd vrouwen. Het einde van de clip, waarin de rollen even omgedraaid lijken, doet me denken aan 'Dirty Weekend' van Helen Zahavi, een boek waarin op een geniale manier wordt afgerekend met de slachtofferrol van vrouwen, en de rollen meedogenloos worden omgedraaid.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)