Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Moeder van de Moderne Hekserij

(voor Doreen Edith Dominy Valiente (1922 - 1999))

Je bent geboren op 4 januari 1922 in Mitcham, Zuid-Londen. Je vader Harry Dominy was een civiel ingenieur en samen met hem en je moeder Edith woonde je op 1 High Street in Colliers Wood. Later verhuisde je naar Horley in Surrey, waar je een geestelijke ervaring had, terwijl je naar de maan staarde. Daarna ging je naar West Country en New Forest. Vanaf je dertiende begon je met het beoefenen van magie. Je gebruikte een spreuk om je moeder tegen een lastige medewerker te beschermen. Je ouders waren christelijk en ze stuurden jou naar een kloosterschool. Op je vijftiende verliet je die school en weigerde je terug te keren.

In de Tweede Wereldoorlog werkte je als secretaresse in Barry, Wales. Hier ontmoette je de koopvaardij-zeeman Joanis Vlachopolous, met wie je op 31 januari 1941 trouwde. Joanis werd kort daarop vermist en hij is waarschijnlijk overleden. Op 29 mei 1944 hertrouwde je met de Spanjaard Casimiro Valiente en jullie woonden in Bournemouth, waar Casimiro chef-kok was. Je verdiepte je volop in de ceremoniële magie en het occultisme. Je studeerde Hebreews en je las het werk van Aleister Crowley. Je deed aan spiritisme en theosofie.

In 1952 ontdekte je het Folklore Centrum van bijgeloof en hekserij in Castletown met de Wicca-hogepriester Gerard Gardner. Ze ontmoette Gerard bij de Wicca-heks Edith Woodford-Grimes. In 1953 werd je door Gerard ingewijd als Wicca-heks, terwijl hij uit zijn boek 'Book of Shadows' las. Je werd als alle heksen opgeroepen om de Grote Moeder te aanbidden. Je bent de ziel van de natuur. Je herkende 'Aradia' van Charles Leland en teksten van Crowley. Voorts werd je bij Stonehenge verder ingewijd met een ritueel zwaard.

Je werd lid van de Bricket Wood coven van Gardnerian Witches, met o.a. Edith Woodford-Grimes, Frederic Lamond, Dayonis, Eleanor Bone, Lois Bourne, Patricia Crowther en Dorothea Rosedale. Je werd al gauw hogepriesteres en je schreef o.a. het gedicht 'The Witches Rune' en je initieerde Jack Bracelin. In 1957 splitste de heksengroep, omdat Gerard de publiciteit zocht en jij dat juist niet wilde. Je vormde je eigen coven met Ned Grove als hogepriester en zonder de verzonnen Wicca-wetten van Gerard. Je verhuisde naar Brighton, waar je met de journalist Leslie Roberts bevriend raakte.

In 1962 verscheen je eerste boek 'Where Witchcraft Lives'. Er volgden nog vijf boeken, o.a. 'Natural Magic', 'Witchcraft for Tomorrow' en 'The Rebirth of Witchcraft'. Je beschreef je persoonlijke weg via archiefonderzoek en hekserijboeken. Gerard, met wie je weer bevriend was geraakt, overleed in 1964 en Leslie in 1966. Je leerde ook van Charles Cardell, die de Gehoornde God Atho vereerde. Je liet je interviewen door de Evening Argus en je werd lid van de coven van Robert Cochrane, die je bij de Broederschap van de Essenen had ontmoet. Na een ruzie verliet je zijn coven. Robert gebruikte hallucinogene drugs en hij ging vreemd, waardoor zijn vrouw Jane wilde scheiden en zonder haar kapseisde de coven. Op 3 juli 1966 pleegde Robert zelfdoding met Librium en belladonna. Hij werd 35 jaar.

Je werkte mee aan de oprichting van Pagan Federation en in april 1972 overleed Casimiro. Ronald Cooke werd je partner in Wicca en je ontmoette Miriam Simos, alias Starhawk, die je zeer bewonderde. Je schreef met de Pagan-geleerde/dichter Aidan Kelly. In 1995 ontdekte je het Centrum voor Pagan Studies en werd je vriendin van de oprichters John en Julie Belham-Payne. In 1997 overleed Ronald Cooke. Je kreeg diabetes en terminale alvleesklierkanker. Op 1 september 1999 ben je overleden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 71Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 augustus 2015
Als meer vrouwelijke, dan mannelijke man herken ik je aangeleerde, nederige houding, lieve Gabriëla, maar natuurlijk wordt jouw schrijverij geplaatst, gewoon omdat je veel diepgang weg te geven hebt, diepgang die de huidige, ontspoorde, kille nepcultuur weet door te prikken! Ik beschouw je als een zielsverwante en soms, dat zeg ik eerlijk, als een meer wetende goeroe. Dat 'soms' is bedoeld als aanmaning om helemaal los te gaan, briljante, hoogst integere, natuurminnende schrijfster!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 augustus 2015
Dank voor deze beschouwing van een vrouw die veel heeft betekend voor de georganiseerde natuurreligie die Wicca heet. Ik heb een uitgebreidere reactie geschreven die mogelijk nog als hartenkreet op de site verschijnt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)