Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Low - Lullaby

Low is een Amerikaanse, indie rockband uit Duluth, Minnesota. Low is in 1993 opgericht en bestaat nu uit de zanger/gitarist Alan Sparhawk, de zangeres/drumster Mimi Parker en de basgitarist Steve Garrington. Alan is geboren in Seattle en op zijn negende ontmoette hij Mimi in Minnesota. Op zijn dertiende begon hij zijn eigen composities te maken. Alan en Mimi zijn getrouwd.

Alan speelde eerst in de band Zen Identity uit Superior, waar de bassist John Nichols ook deel van uitmaakte. Alan en John improviseerden met enkele zeer rustige songs, als reactie op de luide grunge-muziek. Alan verliet Zen Identity en samen met Mimi en John vormde hij Low. In het begin bespeelde Mimi een zeer bescheiden drumstel en dan vooral met borstels.

Op 5 december 1994 verscheen hun debuutalbum 'I Could Live in Hope', met 'Words', 'Cut', 'Lazy', 'Down' en het meesterlijke 'Lullaby'. 'Lullaby' hanteert een opmerkelijke, naargeestigheid oproepend gitaarritme, wat echt heel knap is gedaan. Door de trage manier van spelen, werken hun nummers vaak hypnotiserend, zo ook dit nummer. In de videoclip bij 'Lullaby' wordt de deprimerende toestand van een vrouwelijke gevangene tot aan haar vrijlating gevolgd.

John werd vervangen door Zak Sally en in 1995 verscheen 'Long Division', met 'Violence', 'Turn', 'Caroline' en 'Stay'. Alan en Mimi kregen twee kinderen en ze belijden het Mormoonse geloof. Alan is opgegroeid in een Mormoons gezin en hij studeerde aan de Brigham Young University, eigendom van de menslievende Mormonen. In 1996 verscheen 'The Curtain Hits the Cast', met 'Over the Ocean', 'Coattails', 'Smile', 'Stars Gone Out' en 'Do You Know How To Waltz?', wat een kwartiertje duurt.

In 1999 verscheen 'Secret Name', met 'I Remember', 'Two-Step', 'Do not Understand' en 'Immune'. In 2001 verscheen 'Things We Lost in the Fire', met 'Whitetail', 'Juli', het troostrijke 'Embrace' en 'Closer'. In 2002 verscheen 'Trust', met '(That is how you Sing) Amazing Grace', 'In the Drugs', 'John Prine' en 'Shots and Ladders'. In juli 2003 tourden ze met Radiohead door Europa. In 2005 verscheen 'The Great Destroyer', met 'California', 'Silver Rider' en 'Broadway (So Many People)'.

Hun muziek ging meer richting de rockmuziek. Een tournee werd afgelast, vanwege een diepe depressie van Alan. In augustus 2005 kwam de tournee er toch, samen met de zanger Mark Kozelek. In oktober 2005 verliet Zak Sally de band, die door de bassist/saxofonist Matt Livingston werd vervangen. Matt bespeelt ook een antiek marine, kapelaan-pomporgel. In 2007 verscheen 'Drums and Guns', deels geïnspireerd door de oorlog in Irak. Met 'Dragonfly', 'Dust on the Window' en 'Take Your Time'. De band coverde songs van Joy Division, The Smiths, Outkast en Misfits. Tijdens een concert in Dorset gooide Alan zijn gitaar in het publiek en verliet hij het podium. Hij had namelijk een waardeloze dag gehad.

Hun muziek werd in diverse (tv)films gebruikt, o.a. 'Monkey', het lied in de film 'Killshot', met Mickey Rourke en Diane Lane. In 2010 coverde Robert Plant 'Monkey' en 'Silver Rider' van Low op zijn album 'Band of Joy'. Plant is een grote fan. In 2011 verscheen 'C'mon', met 'Especially Me', 'Nightingale' en 'Nothing But Heart'. In 2013 verscheen 'The Invisible Way', met 'Amethist', 'Just Make It Stop' en 'On my One'. Op 11 september 2015 verscheen het elfde album 'Ones and Sixes', met 'Gentle', 'No Comprende', 'Landslide' en 'DJ'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.7 met 3 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)