Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een magische sibille, die Isis belichaamde

(voor Moina Mathers (1865 - 1928))

Je bent geboren als Mina Bergson op 28 februari 1865 in Genève. Je groeide op in een getalenteerde en invloedrijke, Joodse familie. Je was de vierde van zeven kinderen. Je vader was van Poolse afkomst en je moeder van Engelse en Ierse afkomst. Toen je twee was, verhuisde je naar Parijs. Je vader was Michel Bergson, die op 20 mei 1820 in Warschau is geboren als zoon van Gabriel Bereksohn. Michel was componist/pianist en promotor van Chopin. Hij had muzikaal succes met de opera's Louisa de Montfort en Salvator Rosa. Jouw andere opa was Jacob Levison, een chirurg/tandarts. Jouw oma was Katherine Levison, rond 1800 in Londen geboren. Je moeder Minna Preuss is in 1835 in Hull, Yorkshire, geboren, net als jouw andere oma Kate Levison.

Je oudste broer Henri-Louis Bergson, in 1959 geboren in de Rue Lamartine in Parijs, was een belangrijke, Franse filosoof, die in 1927 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg voor zijn filosofische werk Creative Evolution, wat o.a. Marcel Proust sterk beïnvloed heeft. In 1930 ontving hij de Grand-Croix de la Legion d'honneur. Hij was getrouwd met de nicht van Marcel Proust, Louise Neuberger. Proust diende als beste man.

Jij was een getalenteerde kunstenares en vanaf je vijftiende was je lid van de Slade School of Arts, waar jonge vrouwen gestimuleerd werden om kunst te bedrijven. Je kreeg een beurs en vier certificaten van verdienste voor het tekenen aan de Slade School of Art. In 1873 verhuisde je naar een voorstad in Londen. Op Slade High School ontmoette je je beste vriendin Annie Horniman, die je later financieel ondersteunde. In 1888 ontmoette je in de beroemde leeszaal van het British Museum Samuel Liddell MacGregor Mathers, geboren in 1854 te Hackney, Londen, die griezelig veel op je broer Henri-Louis leek. Je ouders keurden hem af, omdat hij geen vast inkomen had en Annie voelde zich verwaarloosd en jaloers. Op 16 juni 1890 zijn Samuel en jij in de bibliotheek van het Horniman Museum getrouwd. Daarna veranderde je je voornaam van Mina naar Moina.

Je had een heilige en unieke band met Samuel. Jullie onthielden jullie van seks met elkaar. In jouw geval was dat, omdat je als kind seksueel misbruikt was. Je wist aan zelfopoffering te doen, want je had je droom van een bloeiende kunstcarrière ook al opgegeven. In 1888 heeft Samuel de Hermetische Orde van de Golden Dawn opgericht, één van de meest invloedrijke organisaties in de Westerse Mysterie Traditie. Jouw motto bij deze occulte groep was 'Vestiga Nulla Retrorsum' (Ik heb mijn stappen nooit gevestigd). Je begroef de last van het alledaagse verleden en heden om je volop aan het Grote Werk te wijden. Je schonk je artistieke talenten aan het Goddelijk Licht. Jij maakte de meubels voor de tempels in Londen en Parijs. Je schilderde sommige gewelven onder de instructie van Samuel. Je ontwierp ornaten, diagrammen en tarot kaarten. Je bedacht ook de kleurensymboliek van de Orde.

Door je helderziendheid voegde je veel aan de Innerlijke Orde toe. Samuel was de magiër en jij de sibille. Er werd een Tweede Orde gevormd. Je was zeer zeker van je mediumschap en magische leraarschap. Je speelde Isis na met je springerige, bruine haar, je donkere, glanzende huid en je blauwe ogen. De gelijkenis was verbluffend goed. In 1894 werd de Ahathoor-tempel in Parijs gevestigd, naast de Isis-Urania-tempel in Londen. In maart 1899 speelde jij de riten van de Egyptische godin Isis in het Theater Bodiniere in Parijs. Wat had ik dat graag meegemaakt. Je leefde in armoede. Samuel had veel juridische zaken en schandalen in verband met zijn aartsvijand Aleister Crowley. Op 20 november 1918 overleed Samuel aan de Spaanse griep, al vond jij dat de Geheime Meesters hem riepen. Hij werd 64 jaar.

Daarna leidde jij de occulte orde Alpha et Omega en je probeerde met het maken van portretten financieel boven water te blijven. Je gezondheid kelderde en je weigerde voedsel, omdat je gezuiverd wilde transformeren tot de Derde Orde. Op 25 juli 1928 overleed je in het St. Mary Abbott ziekenhuis in Londen. Je werd 63 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 september 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 4 stemmen 90Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 september 2015
Wauh!, wat een mooie bijgeplaatste foto van Moina, als ik een vrouw was, dan zou ik acuut lesbisch worden!... Maar los van dat, is de hoge ziel en spiritualiteit van Moina hier duidelijk zichtbaar en dat is vele malen belangrijker!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 september 2015
Een boeiende beschouwing over een intrigerende vrouw. Ik heb al veel over Isis en haar riten gelezen. De invalshoek van Samuel en Moina is nieuw voor mij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)