Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Slowdive - Grazy For You

Slowdive is/was een Engelse rockband, die in oktober 1989 in Reading is opgericht. De band bestaat uit de zangeres/gitariste Rachel Goswell, de drummer Simon Scott, de zanger/gitarist Neal Halstead, de bassist Nick Chaplin en de gitarist Christian Savill. Rachel en Neal kennen elkaar al sinds hun zesde leeftijd in Reading.

Rachel is geboren op 16 mei 1971 in Fareham. Op haar veertiende kreeg ze samen met Neal klassieke gitaarles. Ze is beïnvloed door Siouxsie Sioux. Van 1994 tot 2000 was ze getrouwd met Christopher Andrews van Air Cuba. Rachel werd gedeeltelijk doof door labyrinthitis en in 2006 kreeg ze chronische tinnitis in een oor en ze had slopende evenwichtsstoornissen. In 2010 werd haar zoon Jesse geboren, die doof is en een ernstige hartaandoening heeft. Na vijf maanden onderging hij een open hart operatie. Rachel leerde de Engelse gebarentaal.

Neil is geboren op 7 oktober 1970 in Reading. Hij is de frontman en belangrijkste songwriter van Slowdive. Timeout Magazine noemt hem 'één van Engelands grootste songwriters'. Hun muziekstijl is dreampop, shoegazing, indie rock en ambient.

Ze begonnen als de indie popband The Pumpkin Fairies. Ze speelden met de band Five Thirty en ze tekenden een contract bij Creation Records. Op 5 november 1990 verscheen de EP 'The Morningrise' en in juni 1991 'Our Breathe'. Ze schreven hun nummers met gebruik van cannabis en het experimenteren met geluiden. Het lied 'Shine' is daar een psychedelisch zonnig voorbeeld van, met een overigens sublieme videoclip. In zes weken hadden ze een album, getiteld 'Just for a Day', wat op 2 september 1991 verscheen. Met 'Spanish Air', 'Catch the Wind', 'Ballad of Sister Sue', 'Waves', 'The Sad Man' en 'Primal'. In Amerika tourden ze met de rockband Blur. De critici waren heel negatief over hun muziekstijl en veertig nieuwe nummers werden door de muziekbaas als 'allemaal onzin' beschouwd, waardoor ze opnieuw moesten beginnen.

Ze kregen hulp van Brian Eno en Neal schreef enkele songs in een afgezonderd, Welsh huisje. Op 17 mei 1993 verscheen het tweede album 'Souvlake', wat alom als een meesterwerk wordt beschouwd, met 'Machinegun', 'Sing', 'Souvlaki Space Station', 'When the Sun Touches', 'Melon Yellow' en 'Dagger'. Daarnaast verscheen de EP 'Outside Your Room', met 'Alison', 'So Tired' en 'Moussaka Chaos'. Dave Simpson van 'Melody Maker' schreef: 'Ik zou liever stikken in een bad vol pap, dan ooit weer naar Slowdive te luisteren!'. Die had zijn persoonlijke voorkeur blijkbaar elders.

In 1994 verliet Simon Scott de band. Andy Kellman van 'Allmusic' zei: 'Ze gaan ongetwijfeld de muziekgeschiedenis in als de meest luie band ooit!'. Alweer niet leuk. Scott werd opgevolgd door Jan McCutcheon. Op 6 februari 1995 verscheen het derde en laatste album 'Pygmalion', met 'Rutti', 'Grazy For You', 'Miranda', 'Trellisaze', 'It's Heaven' en 'We All'. Een week na de verschijning werd de band door Creation Records ontslagen. De band ging verder als Mojave 3 bij het platenlabel 4AD, waar ze vijf albums uitgaven. Zowel Neil als Rachel maakten ook solo-albums bij 4AD. Christian Savill vormde samen et Sean Hewson de dream popband Monster Movie, waarin de oudere Slowdive stijl is behouden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.7 met 3 stemmen 1.596Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lilith de Wit
Datum:
9 oktober 2015
Klinkt als een magische mantra.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)