Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Veelbelovend koelbloedig afgebroken

(voor Hermann Stenner (1891 - 1914))

Je bent geboren op 12 maart 1891 in Bielefeld. Je leerde kunstschilderen van je vader en je maakte al op jonge leeftijd indrukwekkende kopieën van oude schilderijen. Je vader was de meester-schilder Hugo Stenner. Vanaf 1908 studeerde je aan de Handwerker- und Kunstgewerbeschule Bielefeld. In april 1909 werd je voor het toelatingsexamen voor de kunstacademie in München goedgekeurd en kreeg je tekenles van Heinrich Knirr, die les had gekregen van Gabriel von Hackl en Ludwig von Löfftz. Knirr schilderde later een portret van Hitler, een van Hitler's moeder Klara en een van de SS-Oberführer Julius Schreck, later de chauffeur/bodyguard van Hitler. Andere studenten van Knirr waren Paula Deppe, Paul Klee, Eugen von Kahler, Carl Montag en Edmund Steppes, die schilderijen aan Hitler verkocht.

In de zomer van 1909 kreeg je les van Hans von Hayek in zijn atelier in Dachau, waarbij je een aanzienlijke vooruitgang boekte. Hans was vooral beïnvloed door de veelal dieren schilderende Heinrich von Rein. Andere leerlingen van Hans waren de Art Nouveau schilder Hugo Hatzler, de Joodse Anna Klein, die in 1941 in het getto van Kovno is doodgeschoten, en Carl Olof Petersen.

Daarna kreeg je les van Hugo von Habermann en in de Stuttgarter Kunstakademie van Christian Landsberger. Na een impressionistische beginperiode werden je schilderijen meer expressief met harde contouren en heldere kleuren. Je was beïnvloed door Wassily Kandinsky en vooral door je leraar Adolf Hölzel, van wie je vanaf oktober 1911 les kreeg. Adolf week geheel af van Von Hayek en Landsberger. Eerst ging je helemaal op in de leer van Hölzel, maar later ontwikkelde je een eigen stijl. In maart 1912 werd je lid van de Schlossgarten Stuttgart beweging, aangeboden door Hölzel, die je daarmee dolblij maakte. Samen met Hölzel maakte je een lange reis naar Monschau, waar je futuristische schilderijen maakte.

In augustus 1912 ging je met je vriend, de kunsthistoricus Hans Wildebrandt en zijn vrouw, de kunstenares Lily Uhlmann, een maand naar Parijs. In 1913 exposeerde je op de eerste, Duitse expressionisten tentoonstelling. Voor de lobby van het hoofdgebouw van de Werkbund Expositie 1914 in Keulen maakte je samen met Oskar Schlemmer en Willi Baumeister de muurschilderingen. Op verzoek van Hölzel. Er volgde zowel grote lof als sterke afwijzing. Op 7 augustus 1914 werd je samen met Oskar Schlemmer vrijwillig lid van het Grenadier Regiment 'Königin Olga' Nr. 119.

Na twee maanden op het Westelijk Front verhuisde je eind november met je regiment naar het Oostelijk Front, waar je in de vroege ochtenduren van 5 december 1914 bent vermoord bij een aanval op de stad Ilówa in Polen. Je werd 23 jaar. Je maakte in slechts vijf jaar 280 schilderijen en een groot aantal tekeningen en gravures. Je collega-schilders August Macke, Franz Marc, Wilhelm Morgner en Franz Nölken sneuvelden ook in de Eerste Wereldoorlog.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 302Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)