Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Cult - Fire Woman

The Cult is opgericht in 1983 in Yorkshire, Noord-Engeland. De belangrijkste inspirator van de band is Ian Robert Astbury, op 14 mei 1962 in Merseyside geboren. Hij had een onrustige jeugd en zijn vader werkte als officier bij de koopvaardij. Op zijn vijftiende is Ian seksueel misbruikt. Hij was diep ontroerd door het lied 'The End' van The Doors. Hij was dakloos en hij woonde in kraakpanden. Hij was lid van de anarchistische punkband Crass. Hij sliep ook in de open lucht.

In 1981 vormde Ian in Bradford de band Southern Death Cult, samen met de gitarist Buzz Burrows, de bassist Barry Jepson en de drummer Aki Nawaz Qureshi. Op 29 oktober 1981 was hun eerste optreden in Bradford. Omdat zij meenden dat het woord 'Death' hen teveel zou associëren met Gothic gingen ze in 1984 verder als The Cult, een post-punk/gothic rock band.

In zijn songteksten uit Ian zijn bewondering voor de Indianen en het sjamanisme. Op 10 september 1984 verscheen hun debuutalbum 'Dreamtime' bij Beggars Banquet Records van Martin Mills, opgenomen in de Rockfield Studios in Monmouth. De albumtitel verwijst naar de droomtijd bij de Aboriginals. Met 'Spiritwalker', 'A Flower in the Desert', 'Go West (Crazy Spinning Circles)' en 'Bad Medicine Waltz'. Ian's stem lijkt verdacht veel op de stem van Jim Morrison, die ook veel met Indiaanse rituelen had. Hij had Jim Morrison in de film 'The Doors' mogen spelen, maar hij weigerde omwille van het valse beeld wat er van Jim is neergezet.

Op 18 oktober 1985 verscheen het tweede album 'Love', met 'Nirvana', 'Rain', 'Revolution', 'She Sells Sanctuary' en 'Black Angel'. Op 6 april 1987 verscheen het derde album 'Electric', met 'Wild Flower', 'Love Removal Machine' en 'Born to Be Wild'. In juni 1987 speelden ze op het Roskilde Festival in Denemarken. Tijdens de tournee door Australië vernielden ze voor 30.000 pond aan apparatuur, waardoor de tournee in Japan niet doorging. Op 10 april 1989 verscheen 'Sonic Temple', geproduceerd door Bob Rock, met het geweldige nummer 'Fire Woman', geschereven door Ian en Billy, versterkt door een indrukwekkende, opwindende videoclip. Het doet weer aan Jim Morrison denken, die ook zo bevlogen en wild over vrouwen kon zingen. Verder met 'Edie (Ciao Baby)', 'Sweet Soul Sister', 'Soul Asylum' en 'Wake Up Time for Freedom'.

The Cult bestaat nog steeds, met naast Ian de gitarist/songwriter Billy Duffy en de drummer John Joseph Tempesta. Billy is geboren op 12 mei 1961 in Hulme en hij groeide op in Manchester. In de jaren zeventig speelde hij in diverse punkbands. Hij speelt o.a. op een Gretsch White Falcon. John is geboren op 26 september 1964 in New York City. Hij zit vanaf 14 februari 2006 bij de band. Ze speelden o.a. met Guns N 'Roses, Aerosmith, Metallica, Soundgarden, Indigo Girls, Iggy Pop, Public Enemy en The Cramps.

In 1991 verscheen 'Ceremony', met naast de titelsong 'White', 'If', 'Heart of the Soul' en 'Wonderland'. In 1994 verscheen 'The Cult', in 2001 'Beyond Good and Evil', in 2007 'Born into This' en in 2012 'Choice of Weapon', met 'Elemental Light', 'For the Animals', 'Wilderness Now', 'Lucifers' en 'This Night is the City Forever'. Op 26 mei 2012 trouwde Ian met de zangeres/gitariste Aimee Nash van het zangduo The Black Ryder, afkomstig uit Sydney. Begin juli 2012 stortte de tourbus in Kroatië bijna in een ravijn. Sindsdien zegt Ian nog meer alles wat hij maar wil.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.2 met 5 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)