Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een karige dag met Stanley Spencer getrouwd

(voor Patricia Preece (1894 - 1966))

Je bent geboren als Ruby Vivian Preece in januari 1894 in Kensington, Londen. Je vader was de legerofficier James Duncan Preece en je moeder was Ada Maude Webb. Je oudere zus was Sibille Duncan Preece en je jongere broer was Graham Duncan Preece. In 1911 ging je samen met Graham naar een school in Harrow on the Hill, gerund door Rebbie Freuer Wright en Winnifred Isabel Emery, het nichtje van de acteur Cyril Maude en de actrice Winifred Emery.

De toneelschrijver/librettist/dichter/illustrator WS Gilbert was bevriend met jouw familie en op zijn landgoed was een meer, waar hij Sibille en jou op 29 mei 1911 zwemles wilde geven. Sibille en jij gingen als eersten te water. Ineens voelde je geen grond meer onder je voeten en riep je Gilbert om hulp. Hij zwom naar je toe en hij legde zijn hand op jouw schouder, waarna hij plotseling ging zinken. Je voeten voelden weer grond en enkele tuiniers kwamen met een boot. De huisarts verklaarde dat Gilbert was overleden door hartfalen vanwege overmatige inspanning. Gilbert had Oscar Wilde en George Bernard Shaw geïnspireerd. Hij was getrouwd met Lucy Agnes Turner. Een jaar na dit voorval noemde jij jezelf Patricia.

In Lytham St Agnes deed je je eindexamen en je verloofde met een officier van de Royal Navy Reserve. In de Eerste Wereldoorlog woonde je in Kensington bij je moeder en Sibille. Je vader vocht mee in de oorlog. Je maakte mode-illustraties voor tijdschriften, je reed in ambulances en je was lid van de Suffragettes. Je verloofde beëindigde de relatie en in 1918 ging je naar de Slade School of Fine Art, waar je de lesbische kunstenares Dorothy Hepworth ontmoette, die je levenslange geliefde werd. Samen met Dorothy betrok je een huis anex atelier. Jullie kregen les van Henry Tonks. In Parijs kreeg je les van de kubistische schilder André Lhote. Je werd beïnvloed door de lesbische salonsfeer van Natalie Clifford Barney op 20 rue Jacob in Parijs.

In 1925 ging je samen met Dorothy terug naar Londen. Uit angst voor een schandaal zei je dat Dorothy je zus was. Je kwam in contact met de Bloomsbury Group en in Cornwall werd je door een mijnwerker van de verdrinkingsdood gered. Je genoot van het seksuele geflirt van bewonderaars, maar als ze te dichtbij kwamen, haakte je af. In 1928 verhuisden Dorothy en jij naar Cookham, waar Dorothy's ouders een huis voor jullie hadden gekocht. De schilder Augustus John prees jouw werk en in 1929 ontmoette je de in Cookham geboren schilder Sir Stanley Spencer en zijn beeldschone vrouw, de schilderes Hilda Carline. De Hepworths verloren hun fortuin in de Grote Depressie. Sir Edward Beddington-Behrens werd je beschermheer. In 1933 poseerde je voor het eerst voor Stanley. In 1934 verslechterde je gezondheid door geldgebrek, maar je weigerde om samen met Dorothy de bovenverdieping van Stanley's huis te betrekken. Hilda wist van de seksuele relatie tussen Stanley en jou.

Hilda was veel met haar moeder en dochters in Hampstead. Je reisde twee keer met Stanley naar Zwitserland. Stanley was geobsedeerd door jou en dat buitte je uit. Je ontving hem altijd zeer schaars gekleed en hij kocht dure kleren en sieraden voor jou. Hij schilderde zijn beroemde naaktportretten van jou. In 1937 zijn Hilde en Stanley gescheiden en een week later zijn Stanley en jij in Maidenhead getrouwd. Op jullie trouwdag deelde Stanley de nacht met Hilda, want hij droomde over een ménage-à-trois. De volgende dag weigerde je nog ooit met hem het bed te delen. Jij bleef bij Dorothy wonen en je weigerde officieel van hem te scheiden, omdat je dat geld opleverde, maar Stanley verarmde al gauw. Hilda belandde in een psychiatrisch ziekenhuis en in 1950 overleed ze door borstkanker. Ze werd 60 jaar. Stanley overleed in 1959. Hij werd 68 jaar. Je eiste als zijn weduwe een pensioen. Je handelde in antiek en je bleef schilderen. In juni 1966 overleed je in Maidenhead. Je werd 72 jaar en je bent begraven in Cookham Cemetery, waar Dorothy acht jaar later ook begraven is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)