Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je hart was een eenzame jaagster

(voor Carson McCullers (1917 - 1967))

Je bent geboren als Lula Carson Smith op 19 februari 1917 in Columbus, Georgia. Je dominante moeder was een plantage-eigenares en een oorlogsheldin van de Confederatie. Je vader was een horlogemaker en juwelier en van Franse Hugenoten afkomst. Vanaf je tiende kreeg je pianoles en op je vijftiende gaf je vader jou een typemachine om het schrijven van verhalen te stimuleren. Op je zeventiende behaalde je je diploma op de Columbus High School. Je ging met een stoomschip naar New York City, omdat je naar de Juilliard School of Music ging om piano te studeren. Je kreeg reumatische koorts, waardoor je naar Columbus terug ging en je besloot om schrijfster te worden.

Je volgde avondlessen aan de Columbia University en je studeerde creatief schrijven bij Emily Dorothy Scarborough en bij Sylvia Chatfield Bates aan de Washington Square University. In 1936 publiceerde je als eerste het autobiografische schrijfwerk 'Wonderchild' in het literaire tijdschrift 'Story', opgericht door Whit Burnett en zijn vrouw Martha Foley. 'Wonderchild' werd zeer bewonderd door Sylvia Bates. Het gaat over een muzikaal wonderkind, die zich als adolescent onveilig en verloren voelt. Van 1935 tot 1937 woonde je afwisselend in Columbus en New York. In september 1937 trouwde je met de ex-soldaat en aspirant-schrijver Reeves McCullers. Jullie woonden in Charlotte, waar Reeves werk had gevonden. In 1938 werd Maxim Lieber jouw literaire agent.

In 1940 verscheen je debuutroman 'The Heart is a Lonely Hunter' bij Houghton Mifflim. Je schreef over hen, die zijn afgewezen, vergeten, mishandeld en onderdrukt. Het was een literair hoogtepunt en een ware bestseller. De titel is ontleend aan het gedicht 'The Lonely Hunter' van Fiona MacLeod. In 1941 verscheen 'Reflections in a Golden Eye', opgedragen aan de romanschrijfster Annemarie Schwarzenbach, die je in de zomer van 1940 had ontmoet. Deze roman gaat over homoseksualiteit, sadisme, voyeurisme en fetisjisme. Het is verfilmd door John Huston, met Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Julie Harris en Robert Forster. In 1941 zijn Reeves en jij gescheiden, waarna je naar New York ging om met George Davis samen te leven, een redacteur van 'Harper's Bazaar'.

Je werd lid van ''Februari House', een kunstcommune in Brooklyn. Je was o.a. bevriend met WH Auden, Benjamin Britten, Gypsy Rose Lee, Paul Bowles en Jane Bowles. In 1944 overleed je vader en je moeder verhuisde naar een huis in Nyack, waar jij en je zus een aantal jaren woonden. Uiteindelijk kocht jij het huis van je moeder. Na 1945 woonde je vooral in Parijs en was je close bevriend met Truman Capote en Tennessee Williams. In 1945 hertrouwde je met Reeves.

In 1946 verscheen 'The Member of the Wedding'. Het gaat over de overgang van de wervelende adolescentie naar de desillusie van de volwassenheid, over de pijn van het opgroeien. In 1948 was je zwaar depressief en probeerde je zelfdoding te plegen. In 1951 verscheen de novelle 'The Ballad of the Sad Café', wat gaat over de eenzaamheid en de pijn van de onbeantwoorde liefde. Je schreef dit als inwoner van Yaddo, een kunstenaarskolonie op een landgoed in Saratoga Springs, gekocht door de filantroop Spencer Trask en zijn vrouw, de schrijfster Katrina Trask. In 1953 wilde Reeves samen met jou zelfdoding plegen, maar je vluchtte. Reeves nam een overdosis slaappillen in een hotel in Parijs.

Jij leed heel je leven aan diverse ziekten en aan een zware vorm van alcoholisme. Vanaf je vijftiende leed je aan reumatische koorts en aan beroertes. Vanaf je 31-ste was je aan je linkerkant volledig verlamd. De laatste twintig jaar van je leven woonde je in Nyack. Op 29 september 1967 overleed je door een hersenbloeding. Je werd vijftig jaar en je bent begraven op Oak Hill Cemetery.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 november 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)