Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Isabelle Boulay - Hymne à la beauté du monde

Isabelle Boulay is geboren op 6 juli 1972 in Sainte-Félicité in Canada. Haar ouders waren daar de eigenaars van een restaurant. Ze luisterde veel naar Edith Piaf, Jacques Brel en Gilles Vigneault, uit de platencollectie van haar ouders. Op jonge leeftijd stond ze al graag op een podium en zo nam ze ook deel aan het Festival de la chanson de Petite-Vallée, waar vrienden haar voor op hadden gegeven en wat haar doorbraak betekende. Ze won met 'Les gens de mon pays' van Gilles Vigneault.

Haar vader was Raymond Boulay, die in 1980 een ernstig auto-ongeluk kreeg, waarna hij als een kluizenaar in een boshut leefde. Isabelle zag hem vaak en op 4 januari 1995 overleed hij door een hartaanval. Isabelle is een verre afstammeling van de pionier Percheron Robert Boulay, geboren rond 1630 en voormalig inwoner van Saint-Germain-de-Loise. Haar moeder is Jocelyne Letorneau. Isabelle's man is de tv-producent Marc-André Chicoine. Ze is fan van Dolly Parton, net als haar oma Emilia. Haar opa was manisch-depressief en ze zong een duet met Dolly, getiteld 'True Blue'.

Eind jaren tachtig studeerde ze literatuur aan Cégep Limoilou in Quebec, waar ze haar passie voor dichtkunst ontdekte. Ze verhuisde naar Matane, waar ze tijdens een zangwedstrijd met Joselito Michaud kennis maakte. In 1991 won ze het Granby songfestival voor haar vertolking van 'Amsterdam' van Jacques Brel en 'Naufrage' van Dan Bigras. Ze zong op het festival Les Francofolies de Montréal en in 1992 zong ze in het Theâtre Bejazet in Frankrijk, waar ze songs van Bill Deraime zong.

Isabelle werd ontdekt door Luc Plamondon, waardoor ze van 1995 tot 1998 Marie-Jeanne in zijn rockopera 'Starmania' speelde. In 1996 verscheen haar debuutalbum 'Faillait pas', met 'Un peu d'innocence', 'La Vie devant toi', 'J'enrage' en 'Pour demain, pour hier'. Het is geschreven en geproduceerd door Daniel DeShaime. In 1998 verscheen 'Etats d'amour', met 'Le banc des délaissés', 'L'Héroine de cette histoire', 'Le saule' en 'Hymne à la beauté du monde'. In september 2000 verscheen 'Mieux qu'ici-bas', met naast de titelsong 'Coeur combat', 'Quelques pleurs', 'Où tu t'en vas?' en 'Nos rivières'.

In mei 2004 verscheen 'Tout un jour', met o.a. 'Je sais ton nom', 'J'irai jusqu'au bout', 'Jamais' en 'Tout au bout de nos peines', een duet met Johnny Hallyday. Op 17 april 2007 verscheen 'De retour à la source', waarin ze terug keerde naar haar country muziek wortels. Met 'Adrienne', 'Lui', 'Tant que l'amour existera', 'Simplement tout' en 'Entre Matane et Bâton Rouge'. Op 3 maart 2008 verscheen 'Nos Lendemains' en op 24 november 2009 'Chansons pour les mois d'hiver', met 'La Ballade du chien-loup', 'Shefferville, le dernier train' en 'Chanson pour les mois d'hiver'.

In oktober 2008 kregen Isabelle en Marc-André hun zoon Marcus. Op 8 november 2011 verscheen 'Les grands espaces', met naast de titelsong 'Summer Wine' en 'Mille après mille'. Op 16 mei 2014 verscheen 'Merci Serge Reggiani', met 'Le vieux couple', 'L'italien' en 'Le déjeuner de soleil'. Serge Reggiani was een in Reggio Emilia geboren Franse zanger en acteur. Een bekend nummer van hem is 'Les loups vont entrés dans Paris'. Hij zong ook gedichten van Rimbaud, Apollinaire en Prévert.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.7 met 3 stemmen 71Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Lilith de Wit
Datum:
20 november 2015
Prachtige titelsong.
Naam:
marianne
Datum:
20 november 2015
Nog veel schrijf genot

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)