Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je leven bepaalde de diepe lading van je oeuvre

(voor Tezer Özlü (1943 - 1986))

Je bent geboren op 10 september 1943 in Simav, in de provincie Kütahya in Turkije. Vervolgens woonde je in Izmir en Gerede. Tot je tiende woonde je in Istanbul. Je studeerde aan de Sankt Georg Oostenrijkse Hoge School in de wijk Karaköy van Istanbul, waar de voertalen Turks en Duits zijn. Met de schoolreis gingen jullie naar Wenen. Je hebt je opleiding daar niet afgemaakt. In 1961 ging je naar het buitenland en tot 1963 ging je liftend door Europa.

In Parijs ontmoette je de acteur/auteur Dag Sümer, geboren op 19 maart 1936 in Ankara, met wie je in 1964 in Ankera trouwde. Jullie zaten veel in Café Select. In Ankera woonden jullie in het Ankera Art Theater. Je vertaalde werk van Ingmar Bergman, Heinrich Böll en Franz Kafka. Je werd gediagnosticeerd als manisch-depressief, waarvoor je werd behandeld. In 1967 kreeg je een hartaanval. Je mentale gezondheid was ernstig verslechterd en in 1968 verhuisde je naar Istanbul. Dag werkte als acteur en regisseur en hij stichtte Istanbul Art Theaters. Vanaf 1972 zat je meerdere keren in psychiatrische inrichtingen in Istanbul. Je kreeg ook elektrochocktherapie en je hebt een paar keer geprobeerd om zelfdoding te plegen. Je schreef: 'Ik denk er dag en nacht over om mezelf te doden. Er is geen duidelijke reden.'. Een citaat uit je in 1980 verschenen roman 'Kinderjaren koude nachten'.

Dag en jij zijn gescheiden en in 1973 trouwde je met de Turkse cineast/regisseur Erden Kiral Van de Koning, op 10 april 1942 in Golcuk geboren. Jullie kregen samen een dochter. Hij maakte o.a. 'Op vruchtbare gronden', 'Een seizoen in Hakkari', die de Zilveren Beer won, 'Spiegel' en 'Dila'. In 1978 verscheen je eerste boek met verhalen, die eerder in tijdschriften waren verschenen, getiteld 'Oude Tuin'. In 1981 ging je met een studiebeurs naar Berlijn en scheidde je van Erden Kiral.

In 1983 verscheen je tweede roman 'Op het spoor van een zelfdoding', gepubliceerd als 'Auf den Spuren eines Selbstmords', onder een Duits pseudoniem. Hiervoor won je de Prijs voor Letterkunde. In 1984 verscheen 'Reis naar het einde van het leven', wat lijkt op een variatie-titel van 'Reis naar het einde van de nacht' van Louis-Ferdinand Céline. In 1987 verscheen de verhalenbundel 'Oude Tuin - Oude Liefde', wat postuum is verschenen. Op 27 april 1977 overleed Dag Sümer in Ankara door kanker. Hij werd 41 jaar. Hij was nog kort met de actrice Suna Selen getrouwd geweest.

In 1984 ontmoette je de in Canada wonende, Zwitserse kunstenaar Hans Peter Martin en jullie werden meteen verliefd op elkaar. Hans was tien jaar jonger en jullie trouwden in 1984 in Zwitserland. Op 18 februari 1986 overleed je in Zürich door borstkanker. Je werd twee-en-veertig jaar en je bent begraven op de Asiyan Begraafplaats in Istanbul. In 1995 verscheen nog 'De rest' en in 2000 de scenario's 'Tijd Uit het Leven'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 december 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)