Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De tragische vrouw achter Madame Bovary

(voor Delphine Delamare (1822 - 1848))

Je bent geboren als Veronique Delphine Couturier op 17 februari 1822 in La Rue-Saint-Pierre in de provincie Seine-Maritime. Je vader was een rijke landeigenaar en hij leed aan grootheidswaan, wat hij aan jou heeft overgedragen. Je studeerde in een klooster en je was verslaafd aan romantische literatuur, met name de meest wanhopigen. Je speelde Chopin op de piano. Op je zestiende verliet je het klooster. Je had bruin haar, bruine ogen en een warme, betoverende stem.

Op 7 augustus 1839, je was 17 jaar, trouwde je in Blainville-Crevon met de medisch officier Eugène Delamare, geboren als Benoist-Eugène Delamare in Rouen, op 17 november 1812. Eugène kwam je vader behandelen, toen de vonk oversloeg. Eugène was een oud-leerling van Achille Cleophas Flaubert (1784 - 1846), de vader van de romancier Gustave Flaubert en de arts Achille Flaubert. Achille Cleophas had een medische school in Rouen en hij was hoofdchirurg van het Hôtel-Dieu in Rouen. Jullie hadden financiële problemen/schulden. Toch gaf Eugène je alles wat je vroeg, wat tot nog meer schulden leidde.

Op 29 november 1842 werd Eugène's en jouw dochter Alice Delphine geboren. De geboorte van Alice vervulde niet je moederinstinct. Je had een postnatale depressie. Je man blijkt een ijskonijn, die vlucht in zijn werk. Je bracht Alice naar een robuuste boerin. In 1844 poseerde je voor de kunstschilder Joseph-Désiré Court (1797 - 1865) op het schilderij 'Rigolette zoekt naar afleiding in de afwezigheid van Germain'. Eugène was een oersaaie landarts en uit verveling nam je verschillende minnaars. Je vree o.a. met de gepassioneerde Louis Campion, maar die wilde geen vastigheid en de passie kapseisde. Je volgende minnaar was de notarisklerk Narcissus Bollet en je werd praktisch zijn huisvrouw. Eugène wist ervan, maar hij protesteerde niet, omdat hij je niet wilde verliezen. Ook Narcissus verliet jou, nadat hij je ineens zat was.

Op 8 maart 1848 pleegde je zelfdoding in het dorpje Ry nabij Rouen. Je dronk waterstofcyanide (blauwzuur), wat je uit de apotheek van Eugène had gepakt. Je werd 26 jaar en je bent in Ry begraven. Je woonhuis en je grafsteen zijn nog steeds intact. Het idee om met Eugène voor de rest van je leven verder te moeten, deed je walgen. Eugène overleed op 8 december 1849. Hij werd 37 jaar.

Je was de inspiratiebron voor Emma Bovary uit de roman 'Madame Bovary' (1857) van Gustave Flaubert. De roman verscheen eerst in delen in 'La Revue de Paris', waarna officieren van justitie het veroordeelden wegens obsceniteit. Op 7 februari 1857 werd Gustave vrijgesproken en werd het boek een bestseller. Het is Gustave's meesterwerk. Zijn vriend Louis Bouilhet, dichter/toneelschrijver, heeft hem op het idee gebracht om jouw levensverhaal in literatuur om te zetten. Daarbij had Gustave drie jaar een turbulente liefdesrelatie met de dichteres Louise Collet, die ook haar man bedroog. Dit tekende zijn beeld over de vrouwelijke ziel. Louise was eveneens de inspiratiebron voor Emma Bovary. Ze was getrouwd met de muzikant Hippolyte Collet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 januari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 106Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)