Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verloren strijd tegen manische depressie

Je bent geboren als Isabella Delves Broughton op 19 november 1958 in Marylebone in Londen. Je was het oudste kind van majoor Sir Evelyn Delves Broughton en zijn tweede vrouw Helen Mary Shore, een advocate. Je opa was Sir Henry John Delves Broughton, die Josslyn Hay, 22 Graaf van Erroll zou hebben vermoord, maar hij werd vrijgesproken. In december 1942 pleegde hij zelfdoding door een overdosis morfine. Zijn dochter Rosamond was met Simon Fraser, 15 Lord Lovat getrouwd. Jouw zussen waren Julia en Lavinia en je broer was John, die op zijn tweede in het familie-zwembad verdronk. Dit was zeer traumatisch voor jou. Op je veertiende zijn je ouders gescheiden en je moeder verliet het gezin met een handdruk.

Je had een slechte relatie met je vader, die jou slechts 5000 pond naliet van zijn landgoed, wat ruim 1 miljoen pond waard was. Je droeg vaak de roze hoed van je moeder, wat leidde tot je mode-carrière. Je zat op Heathfield School, een meisjeskostschool in Ascot. Je werkte in een scone-winkel en als schoonmaakster in Londen. In 1979 ging je naar New York en studeerde je Oude Chinese kunst aan de Universiteit van Columbia. Je deelde een flat met de actrice Catherine Oxenberg, die o.a. Amanda Carrington in Dynasty speelde. Haar vader was een Joodse kledingfabrikant en bevriend met de Kennedy's. Na een jaar studie verhuisde je naar Texas, waar je voor het modehuis Guy Laroche ging werken. In 1981 trouwde je met Nicholas Tayler, met wie je in 1983 scheidde.

Je werd de assistente van Anna Wintour, de directrice van de Amerikaanse Vogue. Al snel werd je de assistente van de mode-ontwerper André Leon Talley. Werkend in New York raakte je bevriend met Andy Warhol en de kunstenaar Jean-Michel Basquiat, die op zijn 27-ste door een overdosis heroïne overleed. In 1986 werkte je in Londen voor de mode-journalist Michael Roberts, die mode-directeur van Tatler en The Sunday Times was. Na een affaire met de redacteur Tim Willis, trouwde je in 1989 met de advocaat/kunsthandelaar Detmar Hamilton Lorenz Arthur Blow. De Ierse hoedenmaker Philip Treacy had je bruiloftshoed ontworpen en met hem begon je een succesvolle samenwerking. Philip woonde bij Detmar en jou. Je droeg veel van zijn extravagante hoeden om ongewenste mensen op afstand te houden.

Je werkte met de modefotograaf Steven Meisel, die het boek 'Sex' van zijn vriendin Madonna had gemaakt. Je ontdekte het werk van de mode-ontwerper Alexander McQueen en je hielp het model Sophie Dahl in de lift. Je werd o.a. geraadpleegd door DuPont Lycra, Lacoste en Swarovski. Je werd ernstig depressief. McQueen verkocht zijn merk aan Gucci en jij viel buiten de boot. In 1994 was je onterfd door je vader. Detmar en jij konden geen kinderen krijgen en in 2004 zijn jullie gescheiden. Detmar ging al vreemd met de schrijfster Stephanie Theobald en jij had wat met een Venetiaanse gondelier. Je kreeg de diagnose bipolaire stoornis, waarna je elektroshock-therapie kreeg. Na een affaire met Matthew Mellon kwam je weer bij Detmar terug. Je kreeg eierstokkanker en je roem kelderde.

In 2006 nam je een overdosis slaappillen, later sprong je van het Hammersmith-viaduct, waardoor je beide enkels brak. In 2007 reed je tegen de achterkant van een vrachtwagen, je probeerde kalmeringsmiddelen voor paarden te krijgen, je probeerde jezelf in een meer te verdrinken en op een strand in India nam je een overdosis. Op 7 mei 2007 overleed je in het Gloucestershire Royal Hospital, nadat je de onkruidverdelger Paraquat had gedronken. Je werd 48 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 januari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)