Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Reba McEntire - Fancy

Reba Nell McEntire is geboren op 28 maart 1955 in McAlester, Oklahoma, net als de dichter John Berryman. Haar ouders waren Jacqueline Smith en Clark Vincent McEntire (1927 - 2014). Ze werd vernoemd naar haar oma Reba Estelle Smith. Haar moeder was lerares en ze leerde haar hoe ze moest zingen. Met haar broer Pake en haar zusje Susie vormde ze de Singing McEntires. Zij speelde gitaar en ze schreef alle nummers. Ze publiceerden 'The Ballad of John McEntire' met duizend exemplaren. Op 16 december 1976 was ze afgestudeerd als basisschoollerares aan de Southeastern Oklahoma State University. Via de country-zanger Red Steagall begon ze een country-muziek carrière in Nashville, zodat ze in 1975 een platencontract bij Mercury Records tekende.

In augustus 1977 verscheen haar debuutalbum 'Reba McEntire', met 'I Do not Wanna Be a One Night Stand', 'Angel in Your Arms' en 'Right Time of the Night'. Haar oudere broer Pake was een succesvolle country-zanger en haar jongere zus Susie is een christelijke zangeres. Ze heeft nog een oudere zus Alice. In 1976 trouwde Reba met de rancher en steer worstelen kampioen Charlie Battles. Ze woonden in een ranch in Oklahoma. In juni 1982 verscheen haar vijfde album 'Unlimited', met haar nummer één hits 'Can't Even Get the Blues' en 'You're the First Time I've Thought About Leaving'. Op 1 oktober 1984 verscheen haar achtste album 'My Kind of Country', met de nummer één hits 'How Blue' en 'Somebody Should Leave'. Met dit album verzekerde ze haar status als succesvolle country-zangeres. Het tijdschrift 'Billboard' prees haar als 'de mooiste country-zangeres sinds Kitty Wells'.

In 1985 verscheen 'Have I Got a Deal for You', met 'Only in My Mind'. In 1987 zijn Reba en Charlie gescheiden en verhuisde zij naar Nashville. Ze koos voor haar muzikale carrière. In 1987 verscheen 'The Last One to Know', over haar scheiding met Charlie. Het titelnummer en 'Love Will Find Its Way to You' waren nummer één hits. In 1989 trouwde Reba met haar manager en ex-steel gitarist Narvel Blackstock. Dat gebeurde in een privé-ceremonie op een boot in Lake Tahoe. Op 23 februari 1990 werd hun zoon Shelby Steven geboren, die autocoureur is geworden. Ze heeft drie stiefkinderen. In 1990 verscheen 'Rumor Has It', met naast de titelsong 'Fallin' Out of Love', 'You Lie' en 'Fancy'.

'Fancy' is geschreven door Bobbie Gentry (1944, Chickasaw County) en in 1969 door haar gezongen. Het gaat over een vrouw, die haar armoede weet te overwinnen door een succesvolle courtisane te worden. De versie van Reba is het meest bekend geworden. Fancy is achttien als haar moeder haar de prostitutie in stuurt om financieel onafhankelijk te worden. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en ze kan nauwelijks voor haar baby zorgen. Na het overlijden van de moeder, wordt de baby door de staat opgevangen. Fancy verkrijgt een landhuis in Georgië en een herenhuis in New York. Op haar 33-ste keert Fancy naar het kot van haar moeder terug en sluit ze vrede met haar moeder, die destijds door bittere armoede gedwongen werd om een prostituée van haar te maken. In de videoclip bezoekt Fancy het graf van haar moeder in de achtertuin en ze ziet de geest van haar moeder. Fancy zegt dat ze haar moeder nu begrijpt en dat ze haar vergeeft.

Op 22 mei 2011 werd Reba door Dolly Parton ingewijd in de Country Hall of Fame in Nashville. Op 14 april 2015 verscheen haar 27-ste album 'Love Somebody', wat meteen op nummer één in de Billboard Top Country Albums stond. Op 28 oktober 2015 zijn Reba en Narvel officieel gescheiden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 februari 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 4 stemmen 55Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 maart 2016
Mooie uitvoering van deze song en mooie video ook. Ik ken haar van de tv serie 'Reba', maar wist niet dat die serie naar haar echte naam genoemd was, en blijkbaar (deels) ook op haar eigen leven gebaseerd was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)