Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De man met de hoge hoed op 'Coin de table'

(voor Pierre Elzéar Bonnier-Ortolan (1848 - 1916))

Je bent geboren op 25 november 1848 in Parijs. Je vader was Edouard Louis Joseph Bonnier, een jurist, en je moeder was Alzéarine Ortolan en haar vader was ook een jurist. Haar oom was de componist Eugène Ortolan. Je was advocaat en je schreef toneelstukken en romans. Je begon met kleine eenakters: in 1875 verscheen 'Scholieren Liefde', in 1877 verschenen 'Neef Florian' en 'Racine floot'. Jouw komedie in drie bedrijven 'Grote Broer' speelde in het Odeon. Je maakte theaterstukken van 'Nabob' van Alphonse Daudet en 'Bug-Jargal' van Victor Hugo, wat je in 1881 samen met Richard Lesclide tot een drama in zeven tabellen omtoverde. In 1882 verscheen 'Jack Storm' in zeven acts. In 1889 verscheen 'De Toren van Babel', een komische operette in drie bedrijven.

In 1882 verschenen je romans 'Christine Bernard' en 'Vrouwen Roland'. In 1883 verscheen 'De Briou' en in 1886 'Oom en Australië'. Je vader gaf les aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, net als je opa Ortolan. Je moeder schreef diverse romans. Je jongere broer was de botanicus Gaston Bonnier, die vanaf 1887 plantkunde doceerde aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van Parijs. Hij was getrouwd met de dochter van de botanicus/professor Philippe Van Tieghem, Marguerite, die trouwde met de botanicus Raoul Combes. In jouw jeugd vertaalde je met de hulp van Jean Aicard 'Faust' van Goethe vertaald. De dichter/schrijver/toneelschrijver Jean François Victor Aicard (1848, Toulon) was jouw neef. Hij stond ook op het schilderij 'Coin de table' van Henri Fantin-Latour, net als jij. Jij droeg een hoge hoed en je stond pal achter de zittende Arthur Rimbaud.

Je was mede-oprichter en medewerker van het literaire, artistieke tijdschrift 'Renaissance'. Je trouwde met de dochter van de schrijver/uitgever/journalist Richard Lesclide (1825, Bordeaux - 1892, Parijs), met wie je samenwerkte. Hij schreef erotische romans en hij was de secretaris van Victor Hugo. Hij publiceerde in 1873 het artistieke, wekelijkse blad 'Paris à l'eau-forte', met tekeningen/karikaturen van de kunstenaar Frédéric Regamey, getrouwd met de schrijfster Jeanne Heilmann. Frédéric maakte tekeningen van Verlaine, Rimbaud, Mallarmé, Villiers de L'Isle-Adam en Germain Nouveau. Richard's tweede vrouw was Jeanne Adrienne Ignard. Hij was 65, zij was 24, dichteres en bibliothecaresse van het Maison de Victor Hugo. Na twee jaar werd ze weduwe en haar volgende partner was de sportjournalist Paul Faussier, met wie ze in 1939 trouwde.

In 1872 verscheen een gedicht van jou in 'Le Tombeau de Théophile Gautier', een gedichtenverzameling van 81 dichters ter ere van de op 23 oktober 1872 overleden Théophile Gautier, dichter/schrijver/kunstcriticus. Gautier geldt als de voorloper van de Parnassians. Het boek verscheen in november 1873. Dit boek markeert het bestaan van de poëtische beweging Parnassus. Baudelaire, Verlaine, Rimbaud en Mallarmé stonden er niet in, want zij distancieerden zich van dit soort poëzie. Zij vonden zichzelf in het symbolisme. In 1897 woonde je op 14 Rue de Tournon in het 6e arrondissement van Parijs. Rimbaud was toen al zes jaar overleden. Verlaine een jaar. Mallarmé hemelde in 1898. Je was advocaat geworden en je bleef theaterstukken schrijven. In 1898 stichtte je in Tunesië twee literaire tijdschriften. In 1916 overleed je in Parijs. Je werd 67 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)