Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ruïne

Mij bekruipt steeds meer het onaangename gevoel dat Europa een krakende ruïne is. Geen spoor van leiderschap is er meer te bekennen sinds Merkel haar grenzen opende, terugkrabbelde en daarna haar vernederende knieval voor de Turkse Sultan deed. Elke nieuwe greep naar de totale macht in Ankara, elke nieuwe aanslag op de persvrijheid, elke geknechte columnist, cartoonist of satiricus en elke nieuwe poging om ook in buitenlanden waar je niets te zoeken hebt de vrijheid in te perken, blijft onbeantwoord. Geen windje ontsnapt aan de samengeknepen Brusselse billen. Angstig zwijgen de Ruttes en Timmerfransen of hullen zich in nietszeggendheden.
Uit vrees voor het opzeggen van het wankele vluchtelingenakkoord waar Recep zoals verwacht binnenkort zijn dictatoriale achterwerk mee af zal vegen. Ook aan de 72 voorwaarden voor het opheffen van de visumplicht zal binnenkort plotseling wonder boven wonder zijn voldaan. De gehate Turkse anti-terreurwetten zullen na voortschrijdend Europees inzicht blijken mee te vallen. Het is diep schaamrood voor de kaken.

Voeg daarbij het oostelijke aanhangsel van de EU dat gewoon zijn eigen gang gaat, grenzen sluit, passen blokkeert en slechts onder bedreiging van een boete van 250.000 per geweigerde vluchteling wellicht bereid is zijn verplichtingen na te komen.

Europa is de komende jaren een hapklare brok voor populistisch en extreem rechts.
De verwachte Brexit zal een kettingreactie teweeg brengen en het Avondland verder versplinteren. Poetin gromt van genoegen, en met een Trump in de coulissen durf ik geen 20 jaar in de toekomst te kijken. F.ck die despoot zou ik zeggen, dan nog maar een nieuwe golf en wat extra reuring in de eigen tent. De tekst van verzetsheld Van Randwijk op het 4/5 mei monument blijkt ook vandaag nog uiterst actueel.
'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.'

Schrijver: trawant, 8 mei 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 9 stemmen 125Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
6 juni 2016
Email:
ajkuperushotmail.com
Een ijzersterke en mooi verwoorde beschouwing die hout snijdt; de bewijzen hiervan worden ons dagelijks voorgeschoteld. De versplintering van het Avondland mooi onder woorden gebracht en dus met plezier gelezen en beoordeeld...!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 mei 2016
Zullen wij het nog beleven?
dat de ongeneeslijk corrupte krachten
die de regels van deze wereld dicteren
door een gigantische lichtflits uit het heelal
allemaal tegelijk worden vernietigd?
Ik bid ervoor..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 mei 2016
Krachtdadig en helder, Trawant. Hoe meer tirannen, hoe meer zinloze oorlogen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)