Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tania Kross, tropische uitbundigheid

Tania Kross is geboren op 3 augustus 1976 op Curaçao. Op haar veertiende zong ze op de cruiseschepen. Op haar zeventiende ging ze naar Utrecht. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij de zangdocente Henny Yana Diemer. Op haar achttiende is ze met een Antilliaanse man getrouwd. Na vier jaar is ze van hem gescheiden. In het tweede jaar van haar opleiding won zij de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. Tania was lid van de opera klas onder leiding van de producer Monique Wagemakers en de pianist/coach Jan Slothouwer. Ze won in 2000 de eerste prijs bij het Christina Deutekom Concours. Ze won een aanmoedigingsprijs bij de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en in 2000 de NPS Cultuurprijs. In 2001 verkreeg ze haar diploma.

Tania nam deel aan master-classes van Dawn Upshaw, Sarah Walker en Christa Ludwig. Ze vertegenwoordigde Nederland bij de BBC Singer of the World Competition in Cardiff. Ze werd door het Koninklijke Concertgebouw betiteld als Rijzende Ster van 2004/2005. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ze ging op tournee langs concertzalen in o.a. Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en New York, te weten in de fameuze Carnegie Hall. Ze werkte mee aan diverse operaproducties, o.a. bij de Nationale Reisopera, de Hamburgische Staatsoper en de Staatsopera Hannover.

De operazangeres/mezzosopraan Tania woont in een lichtblauw huis langs de spoorlijn in Gouda en ze is hertrouwd met Henkjan de Krijger (1972, Hardinxveld-Griezeldam). Henkjan heeft de HTS gedaan en hij heeft psychologie gestudeerd. Hij is vooral in online gedrag geïnteresseerd. Hij heeft diverse internetbedrijven gehad, waarbij hij succes met Mijndomein.nl had. Hij werkt voor het internetplatvorm Yoors. Hij kreeg in 2003 een dochter, genaamd Myrthe. In 2009 kregen Tania en hij een zoon, genaamd Adam. In 2013 kregen ze nog een zoon, genaamd David Henri.

Sinds 2006 heeft Tania in het Museum Gouda een eigen festival, getiteld 'Krossin 'Gouda', waarbij meerdere kunstvormen elkaar ontmoeten. In februari 2007 debuteerde ze bij de Staatsoper Stuttgart in de rol van Carmen. In 2008 speelde ze Carmen op het Glyndebourne Opera Festival. Ze is ambassadeur van Muziek telt!, wat meer muziek in het leven van kinderen wil brengen. In 2013 was ze kandidaat in 'Wie is de Mol?'. Op 21 februari 2016 verving ze de violiste Isabelle van Keulen in de jury van 'Maestro'.

Ze publiceerde vier albums; 'Arie Antiche', samen met de pianiste Marietta Petkova, 'Krossover, Opera Revisited', 'Corazón' en 'Holland, Natuur in de Delta', samen met de componist/accordeonist/pianist Tuur Florizoone en het Metropole Orkest. Ik fietste onlangs pal voor haar langs, omdat ze dichtbij mij woont. Ze had haar jongste zoon David in het kinderzitje aan het stuur. Haar lichtgevende glimlach is als een stralende, hartverwarmende zon. Haar ogen zijn een helderblauwe oceaan vol kleurrijke vissen en betoverende koraalriffen. Ze weet het zelfs voor elkaar te krijgen om mooie aria's rond te strooien, zonder hardop te zingen. Als een tropische fee laat ze de heerlijkste longdrinks achter.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 1.302Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)