Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verzwegen zelfdoding van de geliefde van Hugo Claus

(voor Marja Habraken (1939 - 1989))

Je bent geboren op 15 november 1939 in Den Haag. Je deed de toneelopleiding in Maastricht en daarna speelde je bij het Rotterdams Toneel. Je was een getalenteerde actrice en je was verslaafd aan het gebruik van alcohol. Je speelde in veel toneelstukken en tv-series. Je debuteerde in 1961 in de drama-serie 'De vier dochters Bennet', naar de roman 'Pride en Prejudice' van Jane Austen. Jij speelde Mary Bennet. Ook met Ramses Shaffy.

Je was getrouwd met de programmamaker/televisieregisseur/producent/musicus (mondharmonica) Rob Rooyens, in 1940 geboren te Rotterdam. In Parijs studeerde hij aan de Franse filmacademie. Hij ontwikkelde en regisseerde o.a. de Liesbeth-List-Show, Wedden dat...?, Kinderen voor Kinderen, Love Letters en Doet-ie 't of doet-ie 't niet. Rob en jij kregen twee kinderen.

Vanaf 1965 speelde je bij de Nederlandse Comedie, waar je je tweevoudig bekroonde rol als Stomme Katrien in Brecht's 'Moeder Courage' speelde.
In 1966 speelde je Maria in de drama-serie 'Yerma' van Federico Garcia Lorca, vertaald door J.W.F. Werumeus Buning.
In 1968 speelde je Felice in 'Maigret en het meisje voor dag en nacht'.
In 1968 won je de Colombina, een bronzen beeldje, voor de meest indrukwekkende, ondersteunende acteursrol in een Nederlands theaterseizoen.
In 1970 speelde je in de docudrama 'Elke dag is er een', geschreven door Max Dendermonde. Een verhaal over de alcoholistische Edith Egges, gespeeld door jou. Ook met Nelly Frijda.

In 1973 speelde je Marianna in de komedie 'De Sabijnse maagdenroof'. Ook met Kitty Janssen.
In 1974 speelde je in de drama-serie 'Waaldrecht'. Ook met Rutgers Hauer, Willeke van Ammelrooy, Johnny Kraaykamp sr. en Linda van Dijck.
In 1974 speelde je ook in de misdaad-thriller 'Centraal Station'.
In 1982 speelde je bij Toneelgroep Theater in 'Het haar van de hond', dat Hugo Claus speciaal voor jou had geschreven.
In 1987 speelde je Martha in de speelfilm 'Iris', met Monique van de Ven in de hoofdrol.

Je had een liefdesrelatie met Hugo Claus en na je zelfdoding is dat met opzet weinig bekend gemaakt, omdat Hugo's reputatie en verkoopcijfers daar onder zouden kunnen lijden. Hugo zelf vond zichzelf niet schuldig aan jouw zelfdoding, maar wel medeplichtig. Op 7 april 1989 heb je in Amsterdam zelfdoding gepleegd door jezelf op te hangen. Je werd 49 jaar. Je laatste rustplaats is op begraafplaats/crematorium Westgaarde.

Na je zelfdoding schreef Hugo Claus in het gedicht 'M.' o.a.: 'God geve dat je dronken was, straal, ladderzat waar geen ladder was, men haalde er een, men knoopte je los en ook toen was ik er niet, ook toen liet ik jou in de benauwde koude.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 328Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)