Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Al die minnaars, om moe van te worden.

(voor Sibilla Aleramo (1876 - 1960))

Je bent geboren als Rina Faccio op 14 augustus 1876 in Alessandria. Je vader was Ambrogio Faccio, een leraar uit Piëmont. Je moeder Ernesta Cottino was een huisvrouw. Tot je twaalfde woonde je in Milaan en daarna in Civitanova Marche, waar je vader een baan van de zesde Marquess Ciccolini kreeg, in een industrieel bedrijf. Hij stimuleerde jou om in hetzelfde bedrijf accountant te worden. In 1889 probeerde je moeder zelfdoding te plegen door van het balkon te springen. Ze was zwaar depressief. Na een paar jaar werd ze in een inrichting in Macerata opgenomen, waar ze in 1917 overleed.

Op je vijftiende ben je verkracht door Ulderico Pierangeli, een werknemer van de fabriek. Je werd zwanger, maar je verloor de baby. Door je familie moest je met de boekhouder Ulderico trouwen. Het was een ongelukkig huwelijk. Ulderico was een oude en starre man. Je leefde in armoede en in 1895 werd jullie zoon Walter geboren. Doordat de armoede niet verbeterde, deed je een poging tot zelfdoding. Je kwam er bovenop door lezingen te geven en artikelen te publiceren, o.a. in 'The Independent' en het feministische tijdschrift 'Vita Moderna'. Je demonstreerde voor het vrouwenrecht om te stemmen en tegen de prostitutie.

In 1899 verhuisde je naar Milaan, waar je directrice van het socialistische weekblad 'De Italiaanse Vrouwen' werd, opgericht door Emilia Mariani. Je ontmoette de schrijvers John Cena, Paolo Mantegazza, Ada Negri en Matilde Serao. Verder de pedagoge Maria Montessori, je vriendin Alexandrina Ravizza, Anna Kuliscioff en Filippo Turati. Je kreeg een liefdesrelatie met de dichter Guglielmo Felice Damiani, die in 1904 op zijn 29-ste overleed. Je verliet je man en in februari 1902 verhuisde je met Walter naar Rome. Tussen 1901 en 1904 schreef je de autobiografische roman 'Una Donna', wat direct een groot succes was, zodra het in 1906 verscheen. Je had enkele jaren een relatie met de schrijver John Cena en je had een jaar een affaire met de schrijfster Lina (Cordula) Poletti.

In 1911 woonde je in Florence. In Milaan ontmoette je de futuristen en in Parijs ontmoette je Guillaume Apollinaire en Emile Verhaeren. In Rome ontmoette je Grazia Deledda, die in 1926 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Je had vluchtige relaties/seksaffaires met o.a. de schrijver Vincenzo Cardarelli, de schrijver Giovanni Papini, de schrijver Giovanni Boine, die in 1917 overleed door tuberculose (29 jaar), de priester/dichter Clemente Rebora, de schilder/beeldhouwer Umberto Boccioni, die in 1916 overleed door een val van zijn paard (33 jaar), de dichter Salvatore Quasimodo, die in 1959 de Nobelprijs voor de Literatuur won, de dichter Raffaello Franchi, de dichter Dino Campana, met wie je veel ruzies maakte en al snel kapte, de Olympisch kampioen schermen Tullio Bozza, die in 1922 overleed (32 jaar), de esoterische leraar Giulio Parise en de schrijver/filosoof Julius Evola.

Je lesbische relatie met Lina Poletti heb je in je roman 'Il Passaggio' uit 1919 beschreven. Je had meerdere, lesbische relaties, o.a. ook met de actrice Eleonora Duse, die net als jou biseksueel was. Je steunde het fascisme van Benito Mussolini en je werd door de fascisten betaald. In 1936 begon je een relatie met de veertig jaar jongere dichter Franco Matacotta, wat tien jaar duurde. Op 30 januari 1960 overleed je na een lange ziekte in Rome. Je werd 83 jaar en je bent begraven op de begraafplaats Verano in Rome.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 juni 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 1.261Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)