Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voordrachten op Youtube

Laatst vertelde ik al, dat ik met kloekmoedige zevenmijlslaarzen Youtube ben opgegaan, wat mislukte bij een bepaalde leverancier, omdat de audio niet werkte, maar inmiddels heb ik bij een andere leverancier al meerdere filmpjes van rond de tien minuten op Youtube gezet. Van achter mijn grote directeursbureau (ooit tweedehands gekocht) lees ik mijn (proza)gedichten en prozawerk voor, tenminste als ik het beoogde werk tussen al mijn paperassen terug kan vinden, want dat lukt me niet altijd. Wat lukt, lukt en verder zit ik daar niet mee. Het is allemaal extra Spielerei en ik heb er best lol in. Toch is het geen kattepis, merk ik, en best een ding om te doen. Een makkelijk aspect ervan, is, dat je niet daadwerkelijk publiek voor je neus hebt zitten. Ik doe alles zo spontaan en feilbaar mogelijk, mits ik echt volledig de mist in ga, dan doe ik het filmpje opnieuw. Nadat ik het verstuurd heb, wis ik de filmpjes meteen van mijn scherm, omdat ik de filmpjes hun eigen weg laat gaan en steeds naar mezelf gaan zitten kijken, dat boeit me niet. Ik was er immers bij en dat is voor mij genoeg geweest.

Je kunt het filmpjes-versturen naar Youtube dan ook vergelijken met het scheppingsproces van gedichten en proza. Of met het uitvoeren van een toneelvoorstelling, het moment van toneel spelen, is het allerbelangrijkste en geeft de meeste voldoening en adrenalinekicks. Voorstellingen later op film of foto terug kijken, is altijd een deceptie en depreciatie. Verder doe ik mij niet mooier voor, dan ik ben, dus schrap ik niet de extreme teksten, maar graaf die juist dieper uit. Het mooie van Youtube is, dat er geen enkele censuur op teksten staat en zo hoort het ook te zijn. Tenzij je zwaar discriminerende teksten gebruikt, ik denk dat ze dat wel wissen. Hoewel, ze kunnen al die miljoenen filmpjes natuurlijk moeilijk controleren op eventueel ongewenst gebruik van dit mediamiddel. De grootste mafkezen gebruiken Youtube, dus hoef je de lat echt niet veel te hoog te leggen. Als je ziet en hoort hoe sommige zielepieten domme liedjes zingen met lelijke filmpjes erbij, dan houd ik het idee om ook nog eens zelf een lied te gaan zingen binnen handbereik. Ik kan een gedicht ook al zingend brengen toch!?...

Na mijn ontmoeting met de supervrouw Ellen ten Damme is er iets in mij gaan rollen en ineens was ik klaar voor de overstap naar filmische voordrachten. Hopelijk breng ik andere schrijvers hiermee ook op een goed en spannend idee. Voorts wil ik even kwijt, dat ik het gevoel heb, dat Nederlands.nl momenteel in een zomerdepressie zit, waar ook ik last van heb, daar de bezoekersaantallen ver beneden peil zijn en dat bijna niet lijkt te keren. Soms heb ik het gevoel, dat de redactieleden murwgeslagen zijn en met beroerde tegenzin de site gaande houden. Ik geef het je dan ook te doen met zo weinig response. Hendrik Marsman heeft daar een mooi gedicht over geschreven, iets van over dat zijn klank wel wil klinken. Anders krijg je dat parels-voor-de-zwijnen-gevoel, zwoegen voor noppes, water naar de zee dragen. Ik zal tussen neus en lippen door even wat reclame maken voor Nederlands.nl, want onze geliefde schrijfsite zit in zwaar weer, als jullie dat nog niet wisten, en het is al een godswonder, dat de hoofdredactie, zoals beloofd, het tot minstens eind 2016 gaat doorzetten. Misschien kan de hoofdredacteur op Youtube een smeekbede doen voor alle serieuze schrijvers, die willen publiceren, om het eens op Nederlands.nl te proberen. Meer gezicht tonen blijkt soms onverwachtse wonderen te doen!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 5 stemmen 139Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 juli 2016
Goed idee om je mooiste werk met een kwaliteit microfoon op te nemen. Ik ben heel benieuwd! Overigens vind ik dat je werk echt een toegevoegde waarde krijgt met deze voordrachten. Vooral je eigen opmerkingen, toelichtingen, anekdotes e.d. maken het extra de moeite van het luisteren waard. En je staat er overigens goed op, je hebt een hoofd waarmee je voor de camera kunt!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 juli 2016
Inmiddels heb ik een groot deel van mijn schrijfsels op YouTube gezet, al dan niet met goede audio, maar dat kan altijd weer opnieuw. Mijn plan is om 'Bij een minnares in de biechtstoel' en 'De fictieve brieven van Arthur Rimbaud' ook te plaatsen, maar daarvoor wacht ik nog even op een topmicrofoon uit China. Mijn topwerk ga ik natuurlijk niet als een oude, krassende grammofoonplaat uitzenden!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 juni 2016
Goed idee, beste Joanan, ik zal zeker gaan kijken. Gedichten moeten m.i. klinken. Mijn eigen kop is niet geschikt als beeldmateriaal, dus mocht ik het ook proberen dan met een filmpje van een wulpse, rondborstige, van genot kronkelende, zachte kreetjes slakende blondine. Of val je meer op brunettes?
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 juni 2016
Die laatste zin van mijn PS is inmiddels achterhaald. De links onder de verhalen naar de video's worden opeens niet meer geplaatst. De links van de video's naar hier kan ik gelukkig zelf plaatsen. Dat blijf ik dus ook doen, om de site te promoten. Beetje flauw dat het andersom nu niet meer geplaatst wordt. Het voegde wel iets toe voor de lezers van nederlands.nl.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 juni 2016
Ik vind het geweldig wat je doet!
Heel dapper ook, volledig in beeld, alsof je met de hele wereld op Skype zit, zo ziet het eruit.
Voordracht uit eigen werk voegt echt wel iets toe. Het geschrevene gaat nog meer leven. Je eigen commentaar op je werk, met af en toe een anekdote, is een extra toetje.
Je laat me lachen, je ontroert me. Je bent een prachtig mens, Joanan. Dank dat je dit met de wereld deelt.

PS
Goed idee om reclame te maken voor nederlands.nl!
Ik post af en toe de geschreven tekst die ik hier vind, onder een video met een link naar hier. Helpt misschien ook.
Met dank aan de redactie voor alle medewerking.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)