Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sublieme dichteres, maar wel fascistisch

(voor Ada Negri (1870 - 1945))

Je bent geboren op 3 februari 1870 in Lodi, Italië. Je vader Giuseppe Negri was een koetsier en je moeder Vittoria Cornalba was een weefster. Als kind verbleef je in de portiersloge van het paleis Cingia-Barni, waar je oma Peppina Panni bewaakster was en ze was de gouvernante van de gevierde sopraan Giuditta Grisi, echtgenote van graaf Barni. Hier observeerde je vele mensen. Je ging naar de Lodi's Normal School for Girls. Je werd basisschoollerares op een meisjesschool in Motta Visconti, nabij Pavia. Je begon te dichten en je publiceerde schrijfwerk in de krant van Lombardije 'Fanfulla'.

In 1892 verscheen je dichtbundeldebuut 'Fatalità' bij de uitgever Emilio Treves in Milaan. Het was direct een groot succes. Je werd professor en je verhuisde met je moeder naar Milaan. Je ontmoette leden van de Socialistische Partij, zoals de journalist Ettore Patrizi, met wie je intens correspondeerde. Je ontmoette de politicus/journalist Filippo Turati, Benito Mussolini en de revolutionaire anarchiste Anna Kuliscioff, je ideale zus, Maino en Gonzales. In 1894 won je de Giannina Milli Award voor poëzie. In 1896 verscheen je tweede dichtbundel 'Tempeste', waar Luigi Pirandello een sterke kritiek op had. Je dichtte vooral over sociale kwesties.

Op 28 maart 1896 trouwde je nogal gehaast met de textiel-industrieel Giovanni Garlanda uit Biella. Na het lezen van je poëzie werd hij verliefd op jou. In 1904 hadden jullie twee dochters, Bianca en Vittoria. Vittoria overleed na een maand. In 1904 verscheen de dichtbundel 'Maternità' en in 1910 'Dal Profondo'. In 1913 zijn Giovanni en jij gescheiden, waarna jij met Bianca naar Zürich verhuisde. In 1914 verscheen de dichtbundel 'Esilio'. Je was bevriend met de luitenant Fulcieri Paulucci van Calboli, die op 28 februari 1919 overleed in het sanatorium Solsana Saanen, nabij Gstaad. Hij werd 26 jaar. In 1917 verscheen je verhalenbundel 'Le Solitarie', over de vrouw in de vroege twintigste eeuw. Je begon je bundel met een korte brief aan je vriendin Margherita Sarfatti, schrijfster en kunstcriticus, die een relatie met Benito Mussolini had.

Je vertoefde geregeld in Laglio aan het Comomeer, waar je jouw enige roman schreef, het autobiografische 'Stella Mattutina', wat in 1921 verscheen. Bianca inspireerde je tot vele gedichten. Jij zocht toenadering tot het fascisme van Mussolini en je correspondeerde met je vriendin, de actrice Paola Pezzaglia, die jouw gedichten heeft voorgedragen. Op 17 december 1925 overleed ze door een longontsteking in Florence. Ze werd 36 jaar. In 1919 overleed je moeder en in 1921 trouwde Bianca. In 1931 kreeg je de Award Mussolini voor je hele oeuvre. Je hielp het intellectuele regime aan de macht en in 1940 werd je het eerste en enige, vrouwelijke lid van de Accademia d'Italia. Je werd diep introvert en pessimistisch en je raakte in de vergetelheid.

Op 11 januari 1945 overleed je in Milaan. Bianco heeft je in jouw atelier gevonden. Je werd 74 jaar en je bent begraven in de Gedenkkapel van Milaan. Op 3 april 1976 ben je herbegraven in de Chiesa di San Francesco in Lodi.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)