Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onderworpen

Als ooit de Wet van de Meerderheid gaat gelden om vervolgens opgeld te gaan doen, is Europa verloren voor wat betreft religie; zowel het christendom als het atheïsme, voor moslims, zonder ze allemaal over één kam te scheren, één pot nat, zullen worden overvleugeld en opgeslokt door het islamitisch geloof. Dit betekent weer dat 'onze' westerse God door de oosterse Allah zal worden vervangen na eerst een kopje kleiner te zijn gemaakt; ongetwijfeld geblinddoekt, begeleid door de woorden GOD IS GROOT, maar dan in het Arabisch.

Het Frankrijk uit Houellebecqs ONDERWORPEN staat inmiddels onder leiding van de kersverse moslimpresident Mohammed Ben Abbas, die ervoor zorgt dat snel paal en perk wordt gesteld aan zowel de westerse waarden als normen. ONDERWORPEN is ambigu; dubbelzinnig, daar Houellebecqs laatste literaire werk zowel ironisch als ernstig is en dit boek op een subtiele manier door zowel spot als ernst manoeuvreert, terwijl het tegelijkertijd in alle toonaarden door elkaar heen kletst.

Het verhaal speelt zich af in het derde decennium van de 21ste eeuw. Ergens in het begin. De presidentsverkiezingen staan voor de deur en de strijd gaat tussen het Front National van M. Le Pen en M. Ben Abbes van de Moslimbroederschap. Bij tijd en wijle wordt het straatbeeld door etnische rellen bepaald. Het broeit derhalve in Parijs. De protagonist/hoofdpersoon is apolitiek, maar houdt inmiddels rekening met een burgeroorlog tussen moslims en het andere deel van de bevolking. Om die reden vertrekt hij naar het zuidwesten van Frankrijk. Bovendien sluit de universiteit waaraan hij doceert om onduidelijke redenen.

Citaat: Ik kende het zuidwesten eerlijk gezegd nauwelijks, ik wist alleen dat het een streek is waar CONFIT de CANARD wordt gegeten; en CONFIT de CANARD leek mij niet te verenigen, niet góed te verenigen met een burgeroorlog. Maar ik kon me vergissen.

Na diverse overvallen, één op een tankstation en meerdere op stembureaus over heel Frankrijk verspreid, is de tweede verkiezingsronde uitgesteld. Uit redelijk betrouwbare bron begrijpt hij dat daders zowel bij extreemrechts als bij moslim-jihadisten moeten worden gezocht. Tijdens een copieus diner wordt er over de afloop van de verkiezingen, mogelijke gevolgen en de ambities van de leider van de Moslimbroederschap Ben Abbes flink gespeculeerd. Bij terugkeer van de hoofdpersoon in de Franse hoofd- zowel als lichtstad blijkt alles enorm mee te vallen. Voor de man tenminste......

Schrijver: Annejan Kuperus, 2 juli 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 3 stemmen 109Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 juli 2016
Het islamitisch geloof is net zo hol, krampachtig en zinloos als het kerkistische christendom en het atheïsme.
De islam is één van de vele geloofssprookjes, die de mensen hebben verzonnen en proberen in stand te houden.
Wij westerlingen kunnen nooit door een opgeklopte illusie overmeesterd raken.
Overigens hebben wij westerlingen God ook misbruikt, denk bv. aan de gulden, waar op de rand 'God met ons' stond en op de koppelriemen van de nazi's stond ook 'Gott mit Uns'.
God, de Levengever laat zich niet claimen door bepaalde groepen, dat bedenken machtswellustige mensen maar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)