Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Neneh Cherry-Manchild

Neneh Mariann Karlsson is geboren op 10 maart 1964 in Stockholm. Haar moeder Gisabelle (Moki) was een Zweedse kunstschilderes en textiel-kunstenares. Haar vader is de muzikant Ahmadu Jah, die in Sierra Leone is geboren als zoon van een chef. Hij studeerde techniek aan de Universiteit van Stockholm. Gisabelle hertrouwde met de invloedrijke, Amerikaanse jazz-muzikant Don Cherry, een trompettist, die samenwerkte met de saxofonist Ornette Coleman. Neneh nam de achternaam van haar stiefvader aan. Haar halfzus is de zangeres Titiyo Jah en haar halfbroer is de producer Cherno Jah. Haar vader hertrouwde met Maylen Bergström. Een andere halfbroer is de muzikant Eagle-Eye Cherry, en ze heeft een stiefzus, de violiste Jan Cherry, en een stiefbroer, de jazz-muzikant David Ornette Cherry.

Als kind woonde Neneh nabij Hässleholm, in een oud, omgebouwd schoolgebouw. Op haar veertiende woonde ze een tijd in Hanover, Amerika. Ze speelde eerst in de punkrockband The Slits. Samen met Ari Up (Ariane Daniela Forster) van The Slits woonde ze in een kraakpand in Battersea. De moeder van Ari was bevriend met Jimi Hendrix en ze trouwde met John Lydon, de zanger van de Sex Pistols. Ari's peetvader was Jon Anderson, de zanger van Yes. Op haar vijftiende stopte ze met school en begon ze in Londen met haar muziekcarrière. Ze speelde in de band Rig Rig + Panic, de punkrockband The Cherries en de dub/postpunk band New Age Steppers. Haar debuutsingle was 'Stop the War', een protestlied tegen de Falklandoorlog.

Van 1983 tot 1984 was Neneh getrouwd met de Engelse drummer Bruce Smith, met wie ze samen een dochter kreeg, Naima. Naima is nu een fotografe in Londen en haar zoon heet Flynn. Op 5 juni 1989 verscheen Neneh's debuutalbum 'Raw Like Sushi', met o.a. 'Baffalo Stance' en 'Manchild', over de nare gevolgen van alcoholisme bij een kindgebleven man, waar Neneh zich zingend zorgen over maakt. In 1990 hertrouwde ze met de Engelse muzikant-producer Cameron Mc Vey, met wie ze twee dochters kreeg, in 1989 Tyson en in 1996 Mabel. Haar stiefzoon Marlon Roudette was de frontman van de band Mattafix.

Op 26 oktober 1992 verscheen haar tweede album 'Homebrew', met o.a. 'Move With Me' en 'Peace In Mind'. Op 19 oktober 1995 overleed Don Cherry aan leverkanker. Hij werd 58 jaar. Op 2 september 1996 verscheen haar derde album 'Man', met o.a. '7 Seconds', een duet met Youssou N'Dour, en 'Feel It'. Van 1993 tot 1999 woonde Neneh nabij Malaga, Spanje. In 1995 kort in Brooklyn, New York City. Ze werden er beroofd door een gewapende tiener. Daarna gingen ze al snel naar Primrose Hill, Londen. Daarna woonde ze in haar ouderlijke huis nabij Hässleholm, wat ze samen met haar broer geërfd had, nadat haar moeder in 2009 is overleden. Ze hebben een landhuis nabij Birmingham en Wolverhampton en appartementen in Londen en Stockholm.

Op 20 oktober 2010 overleed Ari Up (Ariane) aan kanker. Ze werd 48 jaar. Op 25 februari 2014 verscheen haar vierde album 'Blanc Project', met naast de titelsong o.a. 'Weightless' en 'Everything'. Dit album is sterk beïnvloed door het overlijden van haar moeder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 juli 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)