Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het rijke leven van een topcourtisane geknakt

(voor Marie Duplessis (1824 - 1847))

Je bent geboren als Alphonsine Rose Plessis op 15 januari 1824 nabij Nonant-le-Pin. Je oma was een prostituée en je opa een priester. Je vader was een winkelier, een dronkaard en een bruut. Je moeder Marie-Louise Deshayes had een respectabele achtergrond en ze verliet je vader. Ze werd huismeid bij een Engels gezin in Parijs. Jij en je jongere zus verbleven bij een neef van jullie moeder. Op je achtste overleed je moeder en je vader weigerde voor je te zorgen en hij stuurde je naar een boerderij van familieleden. Op je twaalfde werd je ontmaagd door een jonge landarbeider, waarna je toch bij je vader kwam te wonen. Op je dertiende maakte je vader een prostituee van jou en hij verkocht jou aan ene monsieur Plantier, een 70-jarige, rijke vrijgezel, die jou een jaar lang misbruikte en daarna naar jouw vader terug stuurde.

Op je vijftiende verhuisde je naar Parijs. Je vader had je doorgestuurd naar familie in Parijs, die kruideniers waren. Je woonde goedkoop in het Quartier Latin en je werkte in een jurkenwinkel en een hoedenzaak. Op je zestiende ging je voor geld met rijke mannen naar bed. Je stopte met je andere werk en je werd een professionele courtisane. Je hebt jezelf leren lezen en schrijven. Je was een jaar de maîtresse van de weduwnaar Nollet, die een appartement op de Rue de l'Arcade had. Je verbleef in het theater van graaf Ferdinand Monguyon en je veranderde je naam in Marie Duplessis. Je klanten waren o.a. Agenor de Guiche, de toekomstige Duc de Guiche-Gramont, met wie je naar Duitse kuuroorden ging, en de vrolijke Comté Edouard de Perregaux, van wie je een fortuin erfde.

Op je twintigste werd je het privé-bezit van de oude graaf Gustav Ernst von Stackelberg, die Engelse paarden voor je importeerde. Je woonde in een mooi huis aan de Boulevard de Madeleine, met Louis de 15-de meubels, zijden gordijnen en talloze boeken. Je stond dagelijks om elf uur op en na een kop chocolademelk las je wat, waarna je wandelde in het park of een rijtuigritje maakte. Je winkelde en je ging naar salons, partijen, het theater en de opera. Je was een gokverslaafde. Je was zeer slank, delicaat en sierlijk, je gezicht was ovaal en je had donkere, weemoedige ogen. Je teint was oogverblindend en je had een onvergelijkbare charme. Als minnares was je discreet, intelligent en geestig. Je hield van je honden en je nodigde mensen uit om bij je te eten, zoals de schrijvers Eugène Sue, Honoré de Balzac en Théophile Gautier.

Je had een jaar een relatie met de schrijver Alexandre Dumas junior, maar die kon zich niet meten met jouw rijke levensstijl. In februari 1845 trouwde je in Londen met je oude minnaar Comte de Perregaux, maar de scheiding volgde al snel. Je maakte wel gebruik van de titel.

Je kreeg longtuberculose en je gebruikte iedere remedie, incluis mesmerisme. Alexandre publiceerde na jouw overlijden zijn roman 'La dame aux camélias' en de componist Verdi verhaalde je leven in de opera 'La Traviata'. Je laatste beminde was de pianist/componist Franz Liszt, die pas gescheiden was van gravin Marie d'Agoult. Volgens Franz was jij de eerste vrouw, die hem de liefde heeft leren kennen. Je wilde graag met hem mee naar Turkije en hij beloofde je later mee te nemen, maar toen was het al te laat.

Op 3 februari 1847 overleed je door tuberculose. Comte de Perregaux en Gustav Ernst von Stackelberg waren aan je zijde. Je werd 23 jaar en je bent begraven op Cimetière de Montmartre, nabij Hector Berlioz, Alfred de Vigny, Heinrich Heine en Alexandre Dumas.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 7 stemmen 64Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 augustus 2016
Merci beaucoup, geweldig integere Gabriëla, en ik wens je het allerbeste toe wat die medische processen aangaat. Fijn dat je mijn Youtube probeersels waardeert. Het ga je goed, nee, uitstekend!, en je weet, je zit op mijn trillingsgetal!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 juli 2016
Alsnog gefeliciteerd met je 3000e inzending! Al weet ik niet zeker of daar ook de inzendingen bijzitten van anderen die jouw naam in hun schrijven hebben staan. Maar dan nog, dat zijn er maar een paar, en op een zo grote hoeveelheid is dat peanuts (werk aan de winkel voor Piet Ris!). Zoveel stukken hier van jouw hand, dat is wel reden om even bij stil te staan. Overigens ben ik hier niet zo actief de laatste tijd, met schrijven en lezen, omdat mijn meeste energie deze dagen naar een aantal medische trajecten gaat. Er wordt aan mijn gezondheid gewerkt. Maar ik lees je onverminderd graag en je Youtube voordrachten zijn top!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)