Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Arthur Rimbaud was idolaat van jou

(voor André Gill (1840 - 1885))

Je bent geboren als Louis-Alexandre Gosset de Guines op 17 oktober 1840 in Parijs. Je vader was Graaf de Guines en je moeder was de naaister Silvie-Adelinne Gosset, op 7 juli 1818 in Landouzy-la-Ville geboren. Je studeerde aan de Académie des Beaux-Arts. Je was een karikaturist, schrijver en kunstschilder. Je pseudoniem was André Gill, uit eerbetoon aan je held, de Engelse karikaturist James Gillray, die 'de vader van de politieke cartoon' werd genoemd. James Gillray was in zijn tijd samen met de kunstschilder/vrijmetselaar William Hogarth het meest invloedrijk als cartoonist.

In 1859 begon je te illustreren voor het satirische weekblad 'Journal amusant', opgericht door Charles Philipon. Je tekeningen verschenen ook in de anarchistische krant La Rue van je vriend Jules Vallès en in de satirische kranten Le Charivari, ook door Philipon opgericht, en La Lune, in 1865 opgericht door de journalist François Polo en in december 1867 verboden vanwege censuur aangaande Napoleon de Derde, de paus Pius de Negende en de Italiaanse politicus Giuseppe Garibaldi. Je werd beroemd door je werk in La Lune, waarin je portretten in de serie 'L'homme du Jour' werden geplaatst. Je publiceerde ook in de krant L'Eclipse, de opvolger van La Lune, die tot 1876 bestond en vaak gecensureerd en verboden werd. Ook met bijdragen van Draner, Georges Lafosse en Claude Guillaumin.

Je publiceerde ook in de tijdschriften Gill-Revue, La Parodie, La Lune Rousse, Les Hommes d'aujourd'hui, door jou en de schrijver Félicien Champsaur opgericht, La Petite Lune, L'Esclave ivre en L'Assommoir. Je tekende grote hoofden op kleine restlichamen. Je portretteerde o.a. Sarah Bernhardt, Otto von Bismarck, Émile Zola, Victor Hugo, Nadar, Giuseppe Garibaldi, de opera-zangeres Adelina Patti, Charles Dickens, Jules Verne, Georges Bizet, Alexandre Dumas, Léon Gambetta en Richard Wagner. In 1868 werd je veroordeeld, omdat men dacht, dat je een opperrechter had afgebeeld als een pompoen. Fruitcartoons waren verdacht sinds Charles Philipon Louis Philippe de Eerste als een peer had getekend. Je werd na een korte gevangenisstraf vrijgelaten en je oogstte er een grote roem mee.

Door je roem ontmoette je Paul Verlaine en Charles Cros. Arthur Rimbaud bewonderde jouw tekeningen in L'Eclipse en tijdens een reis van hem stopte hij bij jouw Parijse woonhuis. Arthur lag uitgestrekt te luieren op een bank van jou. Je gaf hem geld om Parijs te verlaten, voordat de oorlog zou uitbarsten. Je nam vooral de staatsman Adolphe Thiers op de korrel en in 1873 bestreed de overheid jou met dwaze censuur. In 1875 tekende je de toekomstige journalist als zwaar vastgebonden en met de mond gesnoerd. In datzelfde jaar tekende je het konijn, dat uit een koperen pan springt, met een fles wijn op zijn rechterarm, hét symbool voor de nachtclub Lapin Agile.

In 1880 werd je vanwege een psychische ziekte opgenomen in het psychiatrische ziekenhuis Charenton, waar Marquis de Sade in 1814 is overleden, na dertien jaar opname. Jij overleed op 1 mei 1885 in die inrichting. Alleen je vriend, de karikaturist Émile Cohl was aan je zijde. Je werd 44 jaar en je bent begraven op Père-Lachaise, met op je graf een prachtig, bronzen borstbeeld van de beeldhouwster Laure Coutan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 4 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)