Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ook jij bent gefopt door de meesterdief Arthur Rimbaud

(voor Ernest Cabaner (1833 - 1881))

Je bent geboren als Jean de Cabanes op 12 oktober 1833 in Perpignan, Zuid-Frankrijk. Je was dichter, componist en pianist. Je was een bohemien en een excentriekeling. Je ging op je zestiende naar Parijs. Je had een grote interesse voor de literatuur en met name de poëzie. Je was ook verzot op de impressionistische schilders, die je in café Guerbois ontmoette, zoals Paul Cezanne, Pierre Auguste Renoir en Edouard Manet. Café Guerbois bevond zich aan 9-11 grande rue des Batignolles, nu 9, avenue de Clichy. Het café is opgericht door Augustus Guerbois (1824 - 1891).

Café Guerbois lag dichtbij het atelier van Edouard Manet. Er kwamen kunstenaars, schilders, schrijvers en kunstliefhebbers. De schilder Henri Fantin-Latour kwam er ook, de schilder van 'Un coin de table' uit 1872. Verder o.a. Alphonse Legros, James Whistler, Zacharie Astruc, Edgar Degas, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Alfred Sisley. De schrijvers, die er kwamen, waren o.a. Louis Edmond Duranty, Émile Zola en Philippe Burty.

Je bezocht ook de salon van Nina de Callias (Nina Villard), geboren in 1843 te Lyon en in 1884 overleden in Vanves. Ze was salonnière en dichteres. Haar salon was aan 17, rue Chaptel. Haar man was graaf Hector de Callias, schrijver/journalist bij Le Figaro. Ze was de maîtresse van Charles Cros en Edouard Manet vereeuwigde haar. Ze overleed in een kliniek, uitgeput door alcohol en slapeloosheid. Ze werd 41 jaar. Ze stond in de verzamelbundel 'Le Parnasse Contemporain', naast Baudelaire en Verlaine. Rimbaud was geschrapt. Ze publiceerde de gedichten 'La Jalousie du jeune Dieu' en 'Tristan et Iseult'.

Je had een aantal onzekere banen in de Parijse kunstwereld en daarna werd je barman en pianist in het Hôtel des Étrangers, waar je in contact kwam met de dichters van Circle Zutiques en waar je lid van werd. Zo ontmoette je ook de jonge en hoogst geniale dichter Arthur Rimbaud, die zich intuïtief verzette tegen alle aangepaste, brave, holle methoden. Paul Verlaine zocht huisvesting voor de 16-jarige Rimbaud, omdat die zijn vrouw Mathilde mateloos tergde. Van september tot november 1871 gaf jij Arthur huisvesting in een kamer op de derde verdieping van het hotel. Paul Verlaine omschreef jou als 'een Jezus Christus na drie jaar van abint-gebruik!'. Op de superbe pasteltekening van Manet is duidelijk te zien, wat Paul bedoelde en gezien heeft.

In de tijd dat Rimbaud in het hotel vertoefde, gaf jij hem enkele pianolessen, wat later resulteerde in Rimbaud's beroemde gedicht 'Voyelles'. Jij gaf elke noot een specifieke kleur en dat heeft de veelal stoned en dronken Rimbaud tot mystiek verheven. Terwijl het heel simpel te verklaren is, wordt het gedicht nog steeds als uiterst symbolisch en spiritueel/occultistisch beschouwd. Dat verklaart ook Rimbaud's latere uitspraak over zijn poëzie, die hij 'lariekoek!' noemde.

Arthur Rimbaud was net even slimmer en sneller, ook gezien zijn leeftijd, dan iedere kunstenaar om hem heen. Als een wijze spons wist hij het artistieke goud van zijn collega's te ontfutselen, naast zijn eigen, niet te evenaren aanleg voor ware kunstzinnigheid. Hij was jullie allemaal te snel en gewiekst af. Jij zette enkele gedichten van Cros, Baudelaire en Mallarmé op muziek. Je overleed op 3 augustus 1881 in Parijs en je werd 47 jaar. Je doodsoorzaak was tuberculose.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)