Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een literair zijfiguur, maar wel bevriend met Rimbaud

(voor Camille Pelletan (1846 - 1915))

Je bent geboren als Charles Camille Pelletan op 26 juni 1846 in Parijs. Je vader was Eugène Pelletan (1813 - 1884), die schrijver, journalist en politicus was. Hij was bevriend met de schrijfster George Sand en met de dichter Alphonse de Lamartine, die volgens Arthur Rimbaud soms verlichtend schreef, maar zichzelf heeft gewurgd door de oude dichtvorm. Rimbaud hetintroduceerde met zijn prozagedichten in feite de poëzievorm van de Oude Grieken, alleen dan wel met moderne inhoud en beeldtaal. Hij had volop gelijk, dat de populaire dichters van zijn tijd zonder verzet een afstompend keurslijf droegen.

Nadar heeft een mooie foto van je vader gemaakt. Je jongere broer was André, professor in de analytische en beschrijvende meetkunde. Je studeerde aan l'École nationale des chartes in Hotel de Soubise en vanaf 1866 in Hotel de Breteuil. De schrijver Georges Bataille zat ook op deze school. Je behaalde een licentiaat in de rechten. Je was bevriend met Léon Valade, Paul Verlaine, Charles Cros, Émile Blémont en Arthur Rimbaud.

Je was twintig jaar actief als journalist en je leverde kritiek op het regime van keizer Napoleon de Derde. Je was mede-oprichter van de politieke en literaire krant La Tribune (1868 - 1870). Émile Zola was mederwerker. Je publiceerde in de krant Le Rappel. Op 11 april 1870 werd je ingewijd als vrijmetselaar. Samen met de socialistische staatsman Georges Clemenceau heb je je ingezet voor de amnestie van de Communards, zoals o.a. Gustave Courbet, Jules Vallès, Charles Delescluze, Benoit Malon, Gustave Flourens en kolonel Louis Rossel, die op zijn 27-ste geëxecuteerd is. Je bent in 1880 prachtig geportretteerd door Louis Welden Hawkins, lid van de symbolistische Rozenkruisers.

Je woonde dertig jaar samen met de excentrieke vrouw Juliette Philippe. De schrijver/historicus Paul Baquiast publiceerde daar in 2014 de roman 'Les cericiers de la Commune' over. Juliette was goed bevriend met dichters en letterkundigen. Jij was de uitgever en hoofdredacteur van republikeinse/socialistische krant La Justice. Na het overlijden van Juliette trouwde je in 1903 met de 24 jaar jongere lerares Josephine Denise, de zus van de politicus Paul Denise.

Je verzette je tegen de politicus Jules Ferry met zijn monstrueuze bakkebaarden en zijn Franse, koloniale expansie. Om dezelfde reden was je fel gekant tegen de oorlogszuchtige generaal Georges Boulanger. De maîtresse van Georges was de burggravin Marguerite de Bonnemains. Twee maanden na het overlijden van Marguerite pleegde Georges zelfdoding op haar graf in Elsene. Hij werd 54 jaar.

Jij was minister van de Marine van juni 1902 tot januari 1905. Je kreeg zware kritiek te verduren, zoals van de admiraal Bradley A. Fiske, die vond dat je de Franse Republiek grotendeels had afgebroken. Je was een felle voorstander van de scheiding tussen kerk en staat. Je overleed op 4 juni 1915 in Parijs. Je werd 68 jaar en je as rust in het columbarium van Père Lachaise. Josephine overleed op 6 maart 1936 en haar as is boven jouw as geplaatst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)