Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Marcel Proust maakte Baron de Charlus van jou

(voor Robert de Montesquiou (1855 - 1921))

Je bent geboren op 7 maart 1855 in Parijs. Je heette voluit Marie Joseph Robert Anatole, comte de Montesquiou-Fézensac. Je vader Thierry was een welvarende effectenmakelaar, die een aanzienlijk fortuin achterliet. Je moeder heette Pauline Duroux. Je stamde uit een roemrijk geslacht, waar Charles de Batz-Castelmore d'Artagnan ook toe behoorde, die model stond voor één van de musketiers in de roman van Alexandre Dumas. Je opa was adjudant onder Napoleon. Je achternicht Comtesse Greffulhe stond model voor gravin de Guermantes in 'À la recherche du temps perdu' van Marcel Proust. Haar familie bezat het kasteel van Chimay. Proust ontmoette haar in 1893 op een bal bij de prinses van Wagram. Ze trouwde met de rijke bankier Henri comte Greffulhe en ze was een bekende mecenas voor de kunsten en vooral voor de muziek.

Je was schrijver, dichter, essayist en een groot kunstverzamelaar. Je was vooral bekend als dandy. Je stond model voor Baron de Charlus in 'À la recherche du temps perdu'. Je stond ook model voor hertog Jean Floressas des Esseintes in 'À rebours' van Joris-Karl Huysmans. Je was een bekend figuur in de Parijse beau monde van het fin de siècle. De Proust-expert William Samson omschreef jou als 'Lang, zwartharig, rouge op de wangen, met een keizersnor, kakelde en schreeuwde hij in onmogelijke houdingen, giechelend als een sopraan, zijn kleine zwarte tand verbergend achter zijn prachtig geschoeide hand. Er werd gezegd dat hij ooit het bed had gedeeld met de toneelspeelster Eleonora Duse en dat hij daarna een week lang had moeten overgeven.'.

Je had sociale relaties en samenwerkingsverbanden met o.a. Alphonse Daudet, Edmond de Goncourt, Sarah Bernhardt (voor haar schreef je een ongepubliceerd gedicht, wat in 2010 bij Christie's in Parijs geveild werd), Gabriele d'Annunzio, de schrijfsters Anna de Noailles en Marthe Bibesco, Luisa Casati, Jean Cocteau en Maurice Barrès. Je had een grote invloed op de glaskunstenaar Émile Gallé, van wie je veel werk bezat en van wie je honderden adoratiebrieven ontving. Je was nauw bevriend met de kunstschilder James McNeill Whistler, die bevriend was met Oscar Wilde, Édouard Manet en Antonio de La Gandara. Je nam veel excentrieke maniertjes van Whistler over. In 1892 maakte hij een zeer chic en typerend portret van jou. Je bent ook geschilderd door Antonio de La Gandara en in 1897 door Giovanni Boldini.

Je hield van het gezelschap van heldere en aantrekkelijke, jonge mannen. In 1885 begon je een hechte en lange liefdesrelatie met Gabriel Yturri, een knappe immigrant uit Argentinië. Hij was je secretaris, metgezel en minnaar. In 1905 overleed hij door diabetes. Hij werd 37 jaar. In 1908 werd hij door Henri Pinard vervangen.

Als dichter behoorde je tot de symbolisten, maar voor de rest behoorde je literair gezien meer tot de Parnassiens. Je werk is sterk beïnvloed door Charles Baudelaire en Paul Verlaine. Je cultiveerde het bizarre en het precieuze, vaak tot over de top. Door je streven naar subtiliteit en suggestieve beelden werd je een schoolvoorbeeld van het decadentisme. In 1892 verscheen je bekendste dichtbundel 'Les Chauves-Souris', waarin je de vleermuizen bezingt als de koninginnen van de nacht en waarin je de eenzaamheid van Lodewijk de Tweede van Beieren ten zeerste waardeerde. Je bundel 'Les Hortensias bleus' uit 1896 was een topper in de literaire kringen. Een aantal van jouw gedichten zijn door Gabriel Urbain Fauré op muziek gezet. In 1911 verscheen je succesvolle roman 'La Petite mademoiselle'. Verder schreef je enkele biografieën en zeer veel kritische essays.

Je overleed op 11 december 1921 in Menton. Je werd 66 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)