Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met de fiets pijlsnel naar de verdoemenis

(voor Ernest Chausson (1855 - 1899))

Je bent geboren als Amédée-Ernest Chausson op 20 januari 1855 in Parijs. Je was een romantische componist. Je burgerlijke familie was ontzettend welvarend. Je vader was een aannemer, die rijk was geworden door Baron Georges-Eugène Haussmann te assisteren bij de herontwikkeling van Parijs in de jaren 1850, met name met de boulevards. Je was het enig overlevende kind van je ouders na het overlijden van je twee broers. Je was een welgesteld man. Met je fortuin verrijkte je jouw huis met de moderne kunst van jouw tijd.

Op je tiende kreeg je pianolessen van Cornélius Coster. Je kreeg ook les van de Nederlandse musicus Daniël de Lange. Je kreeg een fantastische, algemene opleiding van Léon Brethous-Lafargue, die jouw interesse voor muziek, kunst en literatuur bevorderde. Je bezocht samen met hem exposities en literaire kringen. Vanaf 1874 vertoefde je geregeld in de salon van Madame de Rayssac, waar je de muziek van Ludwig von Beethoven, Franz Schubert en Robert Schumann leerde kennen. Soms speelde je er zelf. Je studeerde eerst rechten, waarvoor je promoveerde. Vanaf 1877 was je advocaat aan het Parijse Cour d'Appel. Vanaf 1878 studeerde je composities bij de componist/muziekpedagoog Jules Emile Frédéric Massanet. Vanaf 1879 studeerde je ook aan het Conservatoire National Supérieur de Musique te Parijs.

Vanaf die tijd ging je totaal voor de kunst. Je cantate L'Arabe behaalde niet een Prix de Rome, waarna je stopte met je officiële studie. Toch ging je in de leer bij de componist César Franck. De muziek van Richard Wagner vond je net als velen hoogst fascinerend en imponerend. In 1879 reisde je naar München om 'Der Fliegende Holländer', 'Der Ring des Nibelungen' en 'Tristan und Isolde' volop mee te maken. In 1882 was je in Bayreuth bij première van 'Parsifal' en in 1889 was je daar o.a. voor de opera 'Die Meistersinger von Nürnberg'.

Op 20 juni 1883 trouwde je met de musicienne Jeanne Escudier. Jullie kregen vijf kinderen. Met je gezin reisde je in de zomermaanden geregeld naar Frankrijk en andere landen. Je was vaak met je gezin in Limay, waar je dan een villa huurde. Verder was je in Parijs. Vanwege je rijkdom kon je jezelf geheel op je muziekcomposities richten. Je was één van de meest getalenteerde componisten van jouw tijd.

Je had in Parijs een eigen salon aan 22, Boulevard de Courcelles, nabij Parc Monceau, waar vele concerten werden gegeven. Je gasten waren o.a. Gabriel Faure, Ivan Toergenjev, Claude Monet, Edgar Degas, Édouard Manet, Odilon Redon, Pierre-Auguste Renoir, Auguste Rodin, Stéphane Mallarmé, Maurice Maeterlinck, Camille Mauclair, André Gide, César Franck, Henri Duparc, getrouwd met Ellen MacSwinney, Paul Dukas, Maurice Ravel, Charles-Marie Widor,
de violist/componist Eugène Ysaije en Alfred Cortot.

Je was bevriend met de componisten Vincent d'Indy, Claude Debussy en Emmanuel Chabier. Je overleed op 10 juni 1899 in Limay, waar je een landgoed had, met het Château de Mioussets. Je reed heel hard met je fiets bergafwaarts en je sloeg te pletter tegen een bakstenen muur. Je was op slag dood. Omdat je leed aan een zware depressie, geloofden velen dat je zelfdoding hebt gepleegd. Je roekeloze rijgedrag wijst inderdaad in die richting. Je werd 44 jaar en je bent begraven op Cimetière du Père-Lachaise.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)