Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zjef Vanuytsel - Ik weet wel mijn lief

Je bent geboren als Jozef Guillaume Vanuytsel op 6 juli 1945 in Mol. De wielrenner Tom Boonen, de actrice Evelien Bosmans en de politica Kathleen Deckx zijn er ook geboren. De bijnaam van de Mollenaars is Sopweikers. In de gemeente Mol staat de Norbertijnse Abdij van Postel. Sinds 1611 brouwden zij bier en de huidige Postel-bieren worden door Heineken gebrouwen. Ze verkopen ook abdijbrood, abdijkaas, hesp en ginseng. Naast kleinkunstzanger was je gitarist en architect.

Je vader werkte in een fabriek in Kwaadmechelen en je moeder was een zelfstandige vroedvrouw met een babykledingswinkel. Je had een zeven jaar jongere zus. In Hoogstraten zat je op de middelbare school aan het Klein Seminarie, opgericht in 1834 door pastoor Cauwenbergh. De jeugdschrijver Guido Laenen was er zeven jaar leraar Nederlands en hij heeft er 14 leerlingen aangerand, waarna hij een jaar in de gevangenis zat. Enkele jaren later verviel hij in herhaling. De schrijvers Aster Berkhof, August Van Cauwelaert, Jozef De Voght en Theodoor Van Tichelen waren leerlingen op deze school.

Hoogstraten is in 1210 door Hertog Hendrik de Eerste van Brabant gesticht. Op het Klein Seminarie begon je te zingen en muziek te componeren. Je perfectioneerde jouw vakmanschap tijdens jouw architectuurstudie aan het Sint-Lucas-instituut in Brussel. Je veranderde je voornaam in de artiestennaam Zjef, geïnspireerd door de progressieve spelling. In 1970 verscheen je debuutalbum 'De Zotte Morgen' bij Philips, met de kleinkunstklassiekers 'Houten Kop', 'Ik weet wel mijn lief', wat je voor je vrouw Lucy hebt geschreven, en 'Hop Marlène'. Je succes vloeide voort uit je meesterschap en talent voor melodie en arrangement, jouw romantische en poëtische luisterliedjes en de manier waarop je popinvloeden mixte met traditionele kleinkunstelementen.

De sfeer van jouw liederen is vaak weemoedig, met thema's als het voorbijgaan van de dingen, de twijfel, warmte, meevoelen en troost. Je bent beïnvloed door Jacques Brel, Boudewijn de Groot en Jaap (Joop) Fischer (1938, Utrecht), naast zanger antropoloog en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Jaap schreef o.a. 'De Volkskrant is een kutkrant', 'Heineken is een harddrugdealer' en 'De Schemering', wat hij samen met Jessica van Noord zong. Jouw thema's zijn vaak uit het leven gegrepen en autobiografisch. 'Stil in de Kempen' schreef je na het overlijden van je ouders. Na 'Er is geen weg terug' en 'De zanger' verscheen in 1978 'De stilte van het land', wat zeer succesvol was, met nummers als 'De massa', 'Tussen Antwerpen en Rotterdam' en 'Laat alleen mijn goede vrienden over'.

In 1983 verscheen 'Tederheid' en daarna bleef het bijna 25 jaar stil. Je richtte je op de architectuur en je ontwierp de gemeentehuizen van Huldenberg aan het Gemeenteplein en van Bertem aan de Tervuursesteenweg. Je werkte mee aan het Nero (strip)café in Hoeilaart, het cultureel centrum Den Egger in Scherpenheuvel en het gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. In 2007 verscheen 'Ouwe Makkers' en in 2014 'Integraal'.
Op 30 december 2015 overleed je aan kanker in het UZ Leuven. Je werd 70 jaar. Je liet Lucy en jullie twee kinderen achter.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.2 met 4 stemmen 77Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 september 2016
Wat een heerlijk lied van pure, oprechte liefde. Wat mooi dat hij dat voor zijn vrouw geschreven heeft. Met zoveel liefde in zijn hart had ik deze talentvolle gevoelsmens graag een zachter einde gegund.

Overigens ben ik het volledig met Jaap eens dat Heineken een harddrugsdealer is. Het is dan ook volkomen van de zotte dat ze reclame mogen maken op onze tv, en ook nog sportevenementen mogen sponsoren. Het is gewoon crimineel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)