Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Frank Boeijen - De Verzoening (Live in Antwerpen)

Je bent geboren als Franciscus Johannes Maria Boeijen op 27 november 1957 in Nijmegen, waar je opgegroeid bent. Je moeder was Dina Boeijen-van der Lee. Je bent de jongste telg uit een gezin met tien kinderen. In je gelukkige jeugd was je al veel met muziek bezig. Je oudere broers kochten elpees van Bob Dylan en Neil Young en op school mocht je vaak voorzingen, Na je middelbare school ging je volledig voor de muziek.

Samen met de gitarist Wout Pennings (1950 - 2014) werd in 1977 het album 'Frank Boeijen en Woutje Pennings' uitgebracht. Bij CNR werd dit album, inclusief vier nieuwe nummers, opnieuw opgenomen, met Rob de Nijs als de producer, met de toetsenist Jan Rietman en de achtergrondzangeres Jody Pijper. Verder kwamen de drummer Henk Wanders en de bassist/kunstschilder Nels Busch erbij. In 1979 gingen Wout en jij uit elkaar.

Met Henk, Nels, de gitarist Will Theunissen en de toetsenist Jos Haagmans richtte je de band Frank Boeijen Groep op. November 1979 was het eerste optreden in het Nijmeegse jongerencentrum Doornroosje. De eerste single 'Transport uit Bangkok' flopte, maar de B-kant 'Verjaardagsfeest' werd door de DJ Frits Spits opgemerkt.
In 1983 verscheen het album '1001 Hotel', in 1984 'Kontakt', in 1985 'Foto Van Een Mooie Dag', in 1986 'In Natura', met het wonderschone 'De Verzoening', en in 1987 'Welkom in Utopia'. Daar kwamen nog zes albums bij.

De bekendste hits van de FBG waren 'Linda', 'Zwart wit', over de moord op Kerwin Duinmeijer, 'Kronenburg Park', over het loskomen van prostitutie, 'Zeg me dat het niet zo is', 'Winter in Hamburg' en 'Koud in mijn Hart'. In 1984 verliet Will vanwege muzikale meningsverschillen en een ander bioritme de band en kwam de gitarist Maarten Peters voor hem in de plaats. In datzelfde jaar won je de Zilveren Harp en in 1990 won je de Gouden Harp. Begin 1991 ging de band uit elkaar en begon jij een solo-carrière.

Je eerste solo-album was 'Wilde Bloemen'. Op het lied 'Twee Gezichten' werkte je samen met Henk Hofstede, op 'Koorddanser' met Harry Sacksioni en op 'Het IJs' met Henny Vrienten.
Van 1990 tot 1994 was je getrouwd met de Engelse Amanda Redington, een presentatrice van Sky Channel en Music Box en een actrice.
In 1993 verscheen 'Jazz in Barcelona' en in 1994 'De Ontmoeting', met nummers over de afgelopen liefde met Amanda. 'Twee Mannen Zo Stil' zong je samen met Stef Bos. Je produceerde een album voor Liesbeth List en de biografie 'Een lied van verlangen', door Annette van der Mooren en Hans Walraven geschreven.

In 1997 verscheen 'Vaderland', waarmee je het overlijden van je ouders verwerkte. Het is dan ook aan hen opgedragen.
In 1998 verscheen 'De Ballade van de Dromedaris', opgenomen in The Real World Studio's van Peter Gabriel. Op het album 'Heden' staat het duet 'Geen Gevaar' met Paskal Jakobsen.
In 2000 werd je Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2004 kreeg je de Radio 2 Zendtijdprijs.
In 2006 verscheen 'As', met als eerste single 'Aan de Bezitters van een Ziel', een aanklacht tegen de verhardende verhoudingen in Nederland. De tweede single was 'Steppenwolf', de titel van een meesterlijke roman van Hermann Hesse.

Het lied 'Het Lied van de Doofheid' is geschreven naar aanleiding van de brute moord op Theo van Gogh. In 2015 won je de Lennaert Nijgh-prijs voor beste tekstdichter. Begin 2016 verscheen je tot nu toe laatste, je 27-ste album 'Land van belofte'. Je werkte samen met Guus Meeuwis, Daniël Lohues, Stevie Ann, Nol Havens en Paul de Munnik.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=bmL4iv7gyhU

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 1.419Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
6 november 2022
Gisteren mogen genieten van Frank en zijn groep in de Muziekgieterij in Maastricht. Twee en een half uur zonder pauze genoten van melancholie, sfeer, mooie instrumentsolo's én vooral Frank's stem. Heerlijk concert.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)