Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Smokie - Living Next Door To Alice

Smokie is een Engelse band uit Bradford, Yorkshire. De band is in 1965 gevormd op de St. Bede's Grammar School door de drummer Ron Kelly, de zanger/gitarist Alan Silson, de zanger/slaggitarist Chris Norman en de basgitarist Terry Uttley.
Hun eerste optreden was in februari 1965 in de Birkenshaw School. Daarna speelden ze in kleine clubs in en rondom Bradford. December 1968 verschenen ze voor het eerst op de televisie.

Christopher (Chris) Ward Norman is geboren op 25 oktober 1950 in de badplaats Redcar. Zijn moeder was zangeres/danseres en zijn vader was lid van de komediegroep 'The Four Jokers'. Op zijn zestiende verliet hij het gymnasium. Hij werkte o.a. in een glasfabriek. In 1970 is Chris met Linda getrouwd. Zij kregen vijf kinderen: Brian, Paul, Michael, Steven en Susan. Brian overleed door een motorongeluk, hij werd 33 jaar. Hij liet zijn vrouw Sarah en hun dochter Danielle achter. Sinds 1986 woont het gezin Norman op the Isle of Man, waar hij zijn eigen studio heeft.

April 1970 verscheen de debuutsingle 'Lights of Love'/'Lindy Lou'. Ze tekenden een contract bij Decca Records en Pete Spencer verving Ron Kelly. Hun eerste single bij Decca was 'Oh Julie'/'I love you Carolina'. Door de ingeschakelde componisten Nicky Chinn en Mike Chapman ontstond de bandnaam Smokey.
Februari 1975 verscheen hun debuutalbum 'Pass It Around' bij RAK Records. September 1975 verscheen het tweede album 'Changing All the Time', met 'If You Think You Know How to Love Me'. Smokey Robinson dreigde met een rechtszaak en dus veranderden ze de bandnaam in Smokie.

April 1976 verscheen hun derde album 'Midnight Café'.
November 1976 verscheen de single 'Living Next Door To Alice', een nummer één hit in Nederland, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen.
Februari 1977 volgde nog een grote hit met 'Lay Back in the Arms of Someone'.
September 1977 verscheen het vierde album 'Bright Lights & Back Alleys', met 'Needles and Pins', oorspronkelijk opgenomen door Jackie DeShannon en geschreven door Sonny Bono en Jack Nitzsche. Sonny was van 1964 tot 1975 getrouwd met de zangeres/actrice Cher. Als Sonny & Cher hadden ze een grote hit met 'I Got You Babe'. Hun dochter Chastity is een transgender en heet nu Chaz.

Oktober 1978 verscheen het vijfde album 'The Montreux Album'. Chris zong samen met Suzi Quatro de hitsingle 'Stumblin 'In'.
In 1979 verscheen 'The Other Side of the Road', waarna het succes kelderde. In 1982 verscheen 'Strangers in Paradise'. Nicky Chinn en Mike Chapman gingen er vandoor en zelf konden ze niet goede songs schrijven. Het album 'Midnight Delight' verscheen en Chris startte zijn solo-carrière. In 1986 verliet Chris de band en volgde Alan Barton hem op. Alan overleed op zijn 41-ste, toen de tourbus van Smokie tijdens een hagelbui in Keulen neerstortte. Alan werd door Mike Craft opgevolgd.

Augustus 2010 verscheen het album 'Take a Minute' met opmerkelijk genoeg 'Sally's Song (The Legacy Goes On)', een voortzetting van het verhaal van een ander personage in 'Living Next Door To Alice'.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=wcVLeUFW-AM

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 380Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)