Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Boney M. - Ma Baker

Boney M. was/is een van oorsprong Duitse discogroep, die in 1975 door de producer/zanger Frank Farian werd gevormd. De groep bestond oorspronkelijk uit vier Caribische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland. De zangeressen waren Marcia Barrett en Liz Mitchell, die de originele leadzangeres was en op 12 juli 1952 in Clarendon op Jamaica is geboren. Frank Farian zong, terwijl het bandlid Bobby Farrell vooral als danser fungeerde, net als het model Maizie Williams, die als danseres meedeed.

Roberto Alfonso (Bobby) Farrell (Aruba, 1949 - 2010, Sint-Petersburg) was op zijn vijftiende zeeman geworden. Hij woonde in Noorwegen, Nederland en Duitsland. Hij werkte als diskjockey en danser. Bobby heeft maar heel weinig voor Boney M. gezongen. Frank was de zanger. In 1981 trouwde Bobby met het Joegoslavische ex-fotomodel Jasmina, met wie hij twee kinderen kreeg. Uit een eerdere relatie had hij een dochter gekregen. Hij bedreigde Jasmina, waarna er een echtscheiding volgde. Hij woonde in Lelystad, Gaasperdam, Amsterdam Zuidoost en Amstelveen. Hij werd 61 jaar en hij is op Zorgvlied begraven.

Boney M. maakte een mix van zwarte en blanke muziek. Veel nummers hebben een zwart-Afrikaanse achtergrond. De bandnaam komt van het hoofdpersonage Napoleon (Bony) Bonaparte van de detectiveserie 'Boney', waar Frank een grote fan van was. In 1975 verscheen de debuutsingle 'Baby do you wanna bump?'. In 1976 verscheen het debuutalbum 'Take the Heat off Me', met 'Daddy Cool' en 'Sunny'. In 1977 verscheen 'Love for Sale', met 'Ma Baker'. In 1978 verscheen 'Nightflight to Venus', met 'Rasputin', 'Rivers of Babylon' en 'Brown Girl in the Ring'. In 1979 verscheen 'Oceans of Fantasy' en in 1981 verschenen 'Boonoonoonoos' en 'Christmas Album'. In 1984 verscheen 'Ten Thousand Lightyears' en in 1985 'Eye Dance'.

Boney M. trad op in disco's, clubs en jaarmarkten om hun reputatie op te bouwen. Op 18 september 1976 verschenen ze in het tv-programma 'Musikladen' en werd 'Daddy Cool' een nummer 1-hit in Duitsland. Wereldwijd had Boney M. 35 nummer 1-hits. Bobby zong tijdens de concerten wel echt. Verder zong hij alleen op de songs 'Boonoonoonoos' en 'Happy Song'. Frank had Bobby alleen gekozen om zijn persoonlijkheid en zijn bijzondere dansstijl. In 1982 werd Bobby door Reggie Tsiboe (1950, Ghana) vervangen. In 1985 kwam Bobby bij de band terug.

Het lied 'Ma Baker' gaat over de legendarische lotgevallen van de beruchte crimineel Kate Barker, geboren op 8 oktober 1871 in Springfield. In 1892 trouwde ze met George Baker (niet die Nederlandse zanger!), met wie ze vier zonen kreeg; Herman, Lloyd, Arthur en Fred. Na de geboorte van hun vierde zoon verliet George het gezin. Hun zonen werden beruchte criminelen van de Barker-Karpis bende, die overvallen, ontvoeringen en andere misdaden pleegde. De ontvoering van Edward Bremer Jn., bevriend met president Franklin D. Roosevelt, nekte de bende. Op 16 januari 1935 zijn Fred en Kate Barker na een vuurgevecht van vier uur door de FBI doodgeschoten. Kate had maar een kleine benderol als hulpje. Tijdens bankovervallen ging ze naar de bioscoop. De FBI verzon haar rol als bendeleidster. Op de mythe van Ma Baker is Ma Dalton uit de stripserie Lucky Luke gebaseerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 254Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)