Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dé romancière met kans op de Nobelprijs

(voor Tatiana de Rosnay)

Je bent geboren op 28 september 1961 in Neuilly-sur-Seine, in de buitenwijken van Parijs. Je bent van Engelse, Franse en Russische afkomst. Je vader is Joël de Rosnay, een Franse wetenschapper/moleculair bioloog/futurist en Doctor of Philosophy van het Massachusetts Institute of Technology. Je moeder is Stella Jebb, de dochter van Hubert Miles Gladwyn Jebb, 1st Baron Gladwyn, en Cynthia, Lady Gladwyn, een bekende dagboekschrijfster. Je moeders zus Vanessa, een kunstschilderes, is getrouwd met de historicus/schrijver Hugh Thomas, Baron Thomas van Swynnerton, die als crossbencher in het House of Lords zit.

Je andere opa is de Franse kunstschilder Gaëtan de Rosnay (1912 - 1992), geboren op Mauritius. Hij behoorde tot de kunststroming 'La Jeune Peinture' en zijn vrouw was Natalia Koltchine. Naast jouw vader heeft hij nog twee kinderen; Louise-Marie-Zina en Arnaud-Louis (1946 - 1984). Je overgrootmoeder was de Russische actrice Natalia Rachewskïa, die van 1925 tot 1949 de directrice van het Leningrad Pushkin Theater was. Je stamt ook af van de Engelse ingenieur Isambard Kingdom Brunel (1806 - 1859), één van de belangrijkste aandrijvers van de Industriële Revolutie.

Je groeide op in Parijs en daarna in Boston, waar je vader in de jaren zeventig aan het Massachusetts Institute of Technology doceerde. In het begin van de jaren tachtig verhuisde je naar Engeland, waar je aan de Universiteit van East Anglia in Norwich jouw bachelor in Engelse literatuur behaalde. In 1984 ging je naar Parijs terug, waar je voor het veilinghuis Christie's werkte. Daarna was je vanuit Parijs tot 1993 redactrice voor het tijdschrift 'Vanity Fair' en journaliste/literair critica voor 'Psychologies Magazine'. Sinds 1992 heb je meer dan twaalf Franstalige en drie Engelstalige romans gepubliceerd. In 1992 verscheen jouw debuutroman 'L'Appartement témoin' en in 1995 'Maries, peres de famille: Romans d'adulteres'. In 1996 verscheen 'Le Dîner des ex', in 1998 'Le Coeur d'une autre', in 2000 'Le Voisin', in 2003 'La Mémoire des Murs' en in 2004 'Spirales'.

In 2007 verscheen jouw bestseller 'Elle s'appelait Sarah' (Haar naam was Sarah). Het is een psychologische oorlogsroman, die in meer dan 33 landen is verschenen. In de verfilming in 2010 speelt Kristin Scott Thomas (1960, Redruth) de hoofdrol. Ook met Mélusine Mayance (1999, Parijs), Niels Arestrup, Frédéric Pierrot, Gisèle Casadesus (1914, Parijs) en Charlotte Poutrel. De regisseur is Gilles Paquet-Brenner. In juni 2010 verscheen 'Kwetsbaar', in juli 2010 'Die laatste zomer', in 2012 'Het appartement', in oktober 2012 'Het huis waar jij van hield', in augustus 2013 'Onvoltooid verhaal', in maart 2015 'Overspel', op 3 februari 2016 'Partition amoureuse' en in 2016 'Manderley voor altijd', een biografische roman over jouw literaire idool Daphne de Maurier. Je bent ook idolaat van de schrijver Patrick Modiano, die in 2014 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg.

'Het appartement' is gebaseerd op een echt bestaande, enge bovenbuurman van jou, vlak bij Montparnasse, die iedere nacht bonkend door zijn huis liep, ging stofzuigen, met een hamer op de radiator ging slaan en nooit open deed als jij in je nachtjapon bij hem aanbelde. Na de publicatie van dit boek verhuisde hij opeens en toen deze engerd het boek door jou liet signeren, vroeg jij naar zijn naam. 'Le voisin!', zei hij griezelig genoeg. In 1992 ben je met Nicolas Jolly getrouwd en jullie kregen twee kinderen, o.a. Charlotte, die kunstfotografe is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)