Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het doorzettingsvermogen van een moedige weduwe

Bert Klunder is geboren op 16 augustus 1956 in Grootschermer. Hij was cabaretier, regisseur en columnist. Via de Pedagogische Academie studeerde hij aan de Theaterschool in Amsterdam, waar vele grootheden hebben gestudeerd, zoals Carice van Houten, Wende Snijders, Ellen ten Damme, Thekla Reuten, Arjan Ederveen, Tosca Niterink, Nynke Laverman, Frank Lammers, Ramses Shaffy, Willem Nijholt, Rutger Hauer, Karin Bloemen en Plien en Bianca.
Bert wilde regisseur en dramadocent worden. In 1984 won hij met Cor van Diemen de jury- en publieksprijs op het Camerettenfestival in Delft. Met Cor maakte hij de cabaretprogramma's 'De ware Jacob' en 'Nooit meer liften'.

Met Marjolijn Touw maakte Bert 'Veenstra slaapt nog'. Hierna begon hij een solo-carrier. Hij speelde mee in de tv-serie 'Mannen voor vrouwen', waardoor hij bekend werd. In januari 2006 kreeg hij een hersenbloeding. Er werd een goedaardige cyste ontdekt en in maart 2006 verliet hij het UMC.

Sinds 1991 woonde hij samen met Mylou Frencken, met wie hij in 1996 dochter Madelief kreeg. Hij was de regisseur van o.a. Brigitte Kaandorp, Jeroen van Merwijk, Angela Groothuizen en Vincent Bijlo. Hij gaf les aan o.a. Katinka Polderman. Op 10 juni 2006 kreeg hij weer een hersenbloeding. Op 14 juni 2006 overleed hij in een ziekenhuis in Alkmaar. Hij werd 49 jaar.

Mylou Frencken is geboren op 19 december 1966 in Amsterdam. Ze maakt als entertainer voorstellingen en cabaretprogramma's, ze zingt en ze schrijft. Ze is columniste voor het Haarlems Dagblad en 'Esta'. Ze groeide op in Haarlem en op de havo van het Coornhert Lyceum deed ze mee met muziek- en theateravonden. Als brugklasser speelde ze in 'De zesde klas', een tv-serie in zeven delen. Ze studeerde aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze speelde mee in enkele films. Voor haar afstudeerprogramma 'Waar Zijn Ze' ontving ze de Creativiteitsprijs van de Academie en in 1991 de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten. Met haar man Bert speelde ze in 'Visch en Fruit' en in 'Varkens Wassen'.

Mylou schreef muziek en teksten voor Angela Groothuizen en Marjolijn Touw. Ze schreef teksten voor Sesamstraat en in de televisiequiz 'Met het mes op tafel' is ze de barvrouw en zangeres. In mei 2009 verscheen haar boek 'Zonder Bert' bij uitgeverij Thomas Rap. In een interview zei ze:

'Ik ging echter steeds meer beseffen, dat wat ik met Bert had, heus niet niks was. Dat het heus niet zo makkelijk is om zomaar iemand anders naast me te vinden. Iemand anders die past.'

Toch kreeg ze een relatie met de journalist Frenk van der Linden.
Ze is de muzikale kracht achter 'Purper Ladies!' en ze speelde in 'Kenau, de opera' en 'Rouwrevue'. Ze speelt in 'Zinloos Zuchten', over haar overleden vader, die notaris was, en het bitterzoete sentiment van de saudade. In de studeerkamer van haar vader luisterde ze op jonge leeftijd naar Caetano Veloso en Elis Regina. Daar begon het genieten van vergeefs verlangen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 225Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)