Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een uitgestelde suïcide na seksueel misbruik

(voor Steven Paul (Elliott) Smith (1969 - 2003))

Je bent geboren op 6 augustus 1969 in het Clarkson Hospital in Omaha, de grootste stad in de staat Nebraska.
Jouw vader Gary Smith was een student aan de Universiteit van Nebraska Medical Center en jouw moeder Bunny Kay Berryman was een muzieklerares op een basisschool. Toen jij zes maanden was, zijn jouw ouders gescheiden. Jij ging met jouw moeder in Duncanville, Texas, wonen. Je had een zeer slechte relatie met jouw stiefvader Charlie Welch, die jou op jonge leeftijd jarenlang seksueel misbruikt heeft, geslagen heeft en psychisch mishandeld heeft.

Door jouw traumatische jeugd heb jij jezelf verdoofd met drugs en alcohol. Door de verplichte kerkgang werd je bang voor de hel gemaakt. Op jouw vijfde luisterde je bij jouw vader Gary in Portland naar 'The White Album' van The Beatles, dat jou meteen fascineerde. Op jouw tiende begon je met gitaarlessen op je akoestische gitaar, die je van Gary had gekregen. Op je veertiende ging je bij Gary wonen, die psychiater was. In die tijd begon je drugs en alcohol te gebruiken. Je speelde klarinet in de schoolband van Lincoln High School en je zong in twee bands. Na het behalen van je diploma veranderde je jouw voornaam in Elliott.

Je studeerde filosofie en politieke wetenschappen aan het Hampshire College in Amherst. Met jouw klasgenoot Neil Gust, de bassist Brandt Peterson en de drummer Tony Lash begon je de band Heatmiser.
In 1993 verscheen het debuutalbum 'Dead Air', in 1994 'Cop and Speeder' en in 1996 het laatste album 'Mic City Sons'. Ondertussen begon je jouw solocarrière.
In 1994 verscheen jouw solodebuutalbum 'Roman Candle' en in 1995 jouw titelloze album, met de single 'Needle in the Hay'. Het album ging veel over drugs, die je toen veel gebruikte, plus alcohol en steeds meer antidepressiva.

Jouw vriendin Joanna Bolme stopte met jullie relatie en na een eerste poging tot zelfdoding belandde je in een psychiatrische inrichting. Jij was depressief en suïcidaal, erger nog dan Kurt Cobain.
Na jouw herstel verscheen in 1997 jouw album 'Either/Or', verwijzend naar Sören Kierkegaard. In een café in New York ontmoette je de regisseur Gus Van Sant, die later drie nummers van jouw album gebruikte voor de soundtrack van de film 'Good Will Hunting', plus een nieuw nummer 'Miss Misery', dat jou een Oscar-nominatie opleverde. Tijdens de Oscar-ceremonie zong jij 'Miss Misery', wat jouw carrière flink deed stijgen.

Je deed een poging tot zelfdoding door stomdronken van een klif te springen, maar je viel op een boom. Je sprak openlijk over jouw plan om er een einde aan te maken.
In 1998 verscheen het album 'XO', met 'Walz #2'. De roem en het succes werden jou teveel en je dronk extreem veel en je slikte absurd veel antidepressiva. Je verhuisde naar Los Angeles en voor de film 'American Beauty' coverde je 'Because' van The Beatles.
April 2000 verscheen jouw album 'Figure 8' en je raakte aan de heroïne en de crack verslaafd. Je probeerde vaak een overdosis te nemen. Je at nauwelijks en je sliep dagenlang niet. Verder was je paranoïde en leed je aan achtervolgingswaan.

Door jouw vriendin Jennifer Chiba ging jij eind 2002 naar een afkickkliniek, waar je succesvol bent behandeld, maar de terugslag was verschrikkelijk en opnieuw zelfdestructief, je drukte peuken uit op je arm en je stak jezelf met een mes. Op 6 augustus 2003 stopte je met alcohol, cafeïne, suiker en jouw medicatie.

Op 21 oktober 2003 overleed je door twee messteken in jouw borst in de wijk Echo Park in Los Angeles. Jennifer en jij hadden ruzie. Zij ging douchen en zij hoorde jou schreeuwen. Ze verwijderde het mes en ze belde 911, maar het was al te laat, je overleed in het ziekenhuis.

Je werd 34 jaar en je lichaam is gecremeerd. In 2004 verscheen nog postuum het album 'From A Basement On The Hill'.


Zie ook: https://www.youtube.com/w...dex=10&list=PL0E2B6EA5EBA647D6

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 5 stemmen 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)