Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het wrange huwelijksverbod van je moeder

(voor Albert Gustav Aristides Edelfelt (1854 - 1905))

Je bent geboren op 21 juli 1854 in Porvoo, Finland. Je vader Carl Albert Edelfelt was een architect en je moeder was Alexandra Brandt, de dochter van een rijke koopman/reder. Je had drie zussen; Ellen, Annie en Berta. Je ouders spraken Zweeds en je groeide op in Helsinki. Op jonge leeftijd bewonderde jij jullie huisvriend, de beroemde dichter Johan Ludwig Runeberg, de schrijver van het Finse volkslied. Zijn gedichten inspireerden jou tot het maken van tekeningen.

Op 5 maart 1869 overleed jouw vader, die 50 jaar werd. Als schooljongen kreeg je privé-lessen aan de Finse Art Society tekenschool. Op je achttiende exposeerde je jouw schilderij 'Oude oma'. Je zat een jaar op de Keizerlijke Alexander Universiteit, waar je vooral achter de vrouwen aan zat. In 1873 studeerde je een jaar aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten en van 1874 tot 1878 studeerde je aan de École des Beaux-Arts in Parijs, waar je les van Jean-Léon Gérôme kreeg. In 1876 reisde je met Victor Hoving naar Italië. Jullie kregen beiden de tyfus, waaraan Victor is overleden. Je zus Ellen overleed door tuberculose. Je wist haar nog te portretteren. In 1877 schilderde je 'Koningin Blanka'. In 1881 studeerde je een jaar aan de Sint-Petersburg Academy of Arts en je studeerde aan de particuliere school van Adolf von Becker. In 1886 kreeg je het Legioen van Eer voor je schilderij van Louis Pasteur.

In 1888 trouwde je met barones Ellan de la Chapelle, wat een ongelukkig huwelijk werd. Anna Elise (Ellan) de la Chapelle is geboren op 15 januari 1857 in Helsingfors. Ze was eerder getrouwd met Victor Magnus von Born. Op 23 november 1888 werd jullie zoon Erik Albert Johan Edelfelt geboren, die in 1905 is overleden. Voor jouw huwelijk had je vele korte en drie lange relaties met vrouwen. Je was verloofd met de mooie, Russische Sophie Manzey. Je had lange relaties met jouw Franse modellen Antonia Bonjean en Virginie Pariisitar, een jonge dochter van een leraar, met wie je een dochter en een zoon kreeg. Je wilde met haar trouwen, maar je moeder en je zus verhinderden dat.

Door je huwelijk bleef je Ellan tien jaar trouw, maar daarna had je weer veel relaties met vrouwen, o.a. met een Turkse weduwe van een kolonel, met het Russische model Olga van Kiev en met de Franse Madame Durand.

De Finse beeldhouwer Ville Vallgren was erg bezorgd over jouw seksuele akties en je intensieve schilderwerk, wat een gevaar voor je gezondheid betekende. Zelf was hij harmonieus getrouwd met de beeldhouwster Antoinette Raström, die in 1911 overleed, waarna hij met een jonge, Franse schilderes trouwde, maar zij was drugsverslaafd en gewelddadig, dus verliet hij haar en trouwde hij met de beeldhouwster Viivi Paarmio.

In Parijs had je veel succes en je was één van de oprichters van de Realistische kunstbeweging in Finland. In Parijs deelde je een atelier met de Amerikaanse, impressionistische schilder Julian Alden Weir, die jou met John Singer Sargent in contact bracht. In 1890 voltooide je het schilderij 'Christus en Maria Magdalena'. Je hielp de Finse kunstschilders Akseli Gallen-Kallela en Gunnar Berndtson om in Parijs door te breken. Gunnar overleed in 1895 door syfilis of iets dergelijks. Hij werd 40 jaar. In 1896 maakte je een mooi portret van je vrouw Ellan. In 1900 schilderde je de operazangeres Aino Ackté. Op 26 augustus 1901 overleed je moeder. In de zomer van 1905 was je erg moe, je lippen waren blauw en je wangen waren ingevallen. Op 18 augustus 1905 overleed je door hartfalen in Haikko, waar je een atelier had, wat nu een museum is. Je werd 51 jaar en je bent begraven op de Hietaniemi Begraafplaats in Helsinki. Ellan overleed op 21 december 1921 in Finland.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)