Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tim Buckley - I woke up ('The Show' 1970)

(voor Tim Buckley (1947 - 1975))

Je bent geboren op 14 februari 1947 in Washington, DC. Je moeder was Elaine Scalia, van Italiaanse afkomst, en je vader was Timothy Charles Buckley Jr., een oorlogsveteraan en van Ierse afkomst.

In je vroege jeugd woonde je in Amsterdam, New York. Op je vijfde luisterde je naar Miles Davis. In 1956 verhuisde je naar Bell Gardens in Zuid-Californië. Op je dertiende ging je banjo spelen en met enkele vrienden vormde je een folkgroep. In een voetbalwedstrijd brak je twee vingers van je linkerhand, wat je permanent het spelen van barre akkoorden verhinderde.

Jij was vooral in muziek geïnteresseerd en je was bevriend met je medeleerlingen Larry Beckett, een dichter/songwriter, en Jim Fielder, een bassist. Met hen vormde je de groep The Boheminans, die populaire muziek speelde, en de folkgroep Harlequin 3, die ook het gesproken woord en slampoetry gebruikte.
In 1965 ontmoette je Mary Guibert bij de Franse les. Zij inspireerde een deel van jouw muziek en door haar ontvluchtte je jouw gezinssituatie. Je vader was vaak instabiel en gewelddadig. Door een ernstige oorlogswond aan zijn hoofd en een werkschade was hij psychisch labiel.

Op 25 oktober trouwde je met Mary Guibert, omdat zij dacht dat ze zwanger was. Je vader was boos en bij de huwelijksceremonie zei hij tegen de priester 'Ik geef het zes maanden!'. Kort na de bruiloft ontdekte Mary, dat ze niet zwanger was. Het was een rumoerig huwelijk en Mary raakte zwanger, maar jij kon de druk van het huwelijk en het aanstaande vaderschap niet aan, waardoor je in je eentje verhuisde. Mary en jij zagen elkaar maar zelden. In oktober 1966 zijn jullie gescheiden, een maand voor de geboorte van jullie zoon Jeffrey Scott Buckley, die op 17 november 1966 geboren is en die later singer-songwriter/muzikant werd.

In 1966 verscheen jouw titelloze debuutalbum bij Elektra Records.
In 1967 verscheen 'Goodbye and Hello', met 'No Man Can Find the War' en 'I Never Asked to Be Your Mountain'.
In 1969 verschenen 'Happy Sad' en 'Blue Afternoon', met o.a. 'Strange Feelin'', 'Buzzin 'Fly' en het weergaloze 'Gypsy Woman'.
In 1970 verschenen 'Lorca', genoemd naar de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca, en 'Starsailor'.
In 1972 verscheen 'Greetings from L.A.', in 1973 'Sefronia' en tenslotte in november 1974 'Look At The Fool'.

Je vriendin Jainie Goldstein reed jou naar New York City, waar je de gitarist Lee Underwood ontmoette, die voor altijd jouw vriend en medewerker bleef. Je was geïnspireerd door de avant-garde mezzosopraan/componiste Catherine Anahid Berberian. Je begon geheel gebruik te maken van jouw vocale bereik. Na 'Starsailor' daalde jouw omzet en verminderde de kwaliteit van je live-shows. Bijna geheel zonder geld ging je veel alcohol en drugs gebruiken. Je poging om acteur te worden mislukte.

In april 1970 trouwde je in Santa Monica met Judy Brejot Sutcliffe, die al een zoon had, Taylor Keith.
Je laatste drie albums worden als 'sex funk' beschouwd.
Op 28 juni 1975 voltooide je een tournee in Dallas. Op 29 juni ging je met je oude vriend Richard Keeling naar zijn huis. Richard gaf jou een hoeveelheid heroïne, waar je erg slecht op reageerde. Thuis bij Judy in Los Angeles overleed je in jouw bed door een overdosis heroïne, morfine en ethanol.

Je werd 28 jaar en je bent begraven op het Wilshire Funeral Home in Santa Monica.
Richard werd veroordeeld voor onvrijwillige doodslag. Hij kreeg 120 dagen gevangenisstraf en vier jaar voorwaardelijk.
Je zoon Jeff verdronk op 29 mei 1997 in de Wolf River. De zuigkrachten van een passerende sleepboot hadden hem meegetrokken. Hij werd 30 jaar.


Zie ook: https://www.youtube.com/w...6KRsmKg&list=RDkaUt6KRsmKg#t=7

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 57



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)